Το υπέρλευκο που θα σώσει τον πλανήτη

Αμερικανοί επιστήμονες  δημιούργησαν το χρώμα που αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας και ψύχει τις επιφάνειες, καταπολεμώντας την υπερθέρμανση της Γης.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το λευκό χρώμα που παράγεται στα εργαστήρια απέχει αρκετά από το απόλυτο: από εκείνο δηλαδή που μπορεί να δει κάποιος μέσα από μη φιλτραρισμένο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, όσο λευκό κι αν μας φαίνεται το λευκό, στην πραγματικότητα είναι υπόλευκο.

Τα δεδομένα όμως φαίνεται να αλλάζουν καθώς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Περντιού της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πιο λευκό ακρυλικό χρώμα που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα, το οποίο μάλιστα κέρδισε και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το κίνητρο των ερευνητών όμως δεν ήταν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, αλλά η ανακάλυψη ενός τρόπο για να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα στόχευε στη δημιουργία ενός χρώματος που θα αντανακλούσε αποτελεσματικά το φως του ήλιου από την εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόταν να παραχθεί μια εξαιρετικά λευκή χρωστική ουσία. Το σκεύασμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του πανεπιστημίου αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα εκπέμπει υπέρυθρη θερμότητα. Επειδή το χρώμα απορροφά λιγότερη θερμότητα από τον ήλιο συγκριτικά με εκείνη που εκπέμπει, μια επιφάνεια επικαλυμμένη με αυτή τη χρωστική ουσία ψύχεται κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς να καταναλώνει ενέργεια.

Έντονο ενδιαφέρον για την ανακάλυψη έχουν ήδη δείξει και πολλοί εικαστικοί, μουσεία και καλλιτέχνες.

Αντιθέτως το λευκό χρώμα που διατίθεται στο εμπόριο μέχρι σήμερα τείνει να θερμαίνεται όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα χρώματα που πωλούνται για τη βαφή των οικοδομών έχουν σχεδιαστεί για να αντανακλούν το ηλιακό φως και τη θερμότητά του σε ποσοστό από 80% έως 90% και συνήθως αποτυγχάνουν να διατηρούν τη θερμοκρασία των επιφανειών χαμηλότερη από εκείνη του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, η νέα αυτή σύνθεση του λευκού χρώματος είναι σε θέση να διατηρήσει μια επιφάνεια περίπου επτά βαθμούς Κελσίου πιο δροσερή από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τις απογευματινές ώρες και έως 13 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερή τη νύχτα. Σε δοκιμές που έγιναν σε περιοχές με θερμό και ξηρό κλίμα, όπως η Νεβάδα και η Αριζόνα, καταγράφηκε μείωση του κόστους κλιματισμού κατά 70% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χρώμα αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ένα ή δύο χρόνια. Η πανεπιστημιακή ομάδα έχει καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και έχει συνεργαστεί με μια εμπορική εταιρεία για να μπορέσει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, ώστε να διατεθεί το απόλυτο λευκό στην αγορά.

Το κόστος του θα είναι ανάλογο με τα υπάρχοντα προϊόντα που κυκλοφορούν στα καταστήματα, χωρίς να αποκλείεται να είναι και ελαφρώς φθηνότερο, ώστε να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό και η εφαρμογή του στις εξωτερικές επιφάνειες να μπορέσει σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσει δραστικά τη χρήση των ακριβών και επιβαρυντικών για το περιβάλλον κλιματιστικών.

Πηγή: in.gr