Το ύφασμα που θα σας σώσει από τον καύσωνα

Ένας νέος τύπος υφάσματος που ακτινοβολεί θερμότητα για να κρατάει τους ανθρώπους πιο δροσερούς σε ζεστές θερμοκρασίες, είναι ίσως η λύση που όλοι ψάχναμε.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Κίνας δημιούργησαν αυτό το ύφασμα συνδυάζοντας μικροσκοπικές ίνες από τεφλόν, οξείδιο του τιτανίου και πολυγαλακτικό οξύ με μεγαλύτερες ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων που υποφέρουν από τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές ώστε να τηγανίσουν ένα αυγό κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ύστερα από δοκιμές, παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία του σώματος, φορώντας το ‘’έξυπνο ύφασμα’’, αυξήθηκε μόνο ένα βαθμό Κελσίου, ενώ φορώντας ένα βαμβακερό ύφασμα η θερμοκρασία του σώματος μετατοπίστηκε από 31 βαθμούς Κελσίου στους 38.

Παγκόσμιες μάρκες ρούχων έχουν ενδιαφερθεί για την ανακάλυψη αυτή και υπάρχουν στόχοι για την ενσωμάτωση του έξυπνου υφάσματος σε εμπορεύσιμα προϊόντα που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με παγκόσμιες μάρκες για να δημιουργήσει ρούχα που βοηθούν τους ανθρώπους να αντέξουν τον καυτό καιρό.

Το έργο τους θα μπορούσε να ενταχθεί στις τάξεις των πατενταρισμένων υφασμάτων ψύξης που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η οικολογική Polartec, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ρούχα από την Adidas έως την Prada.

Το συγκεκριμένο ύφασμα πάντως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν προστασία των αυτοκινήτων από την ηλικιακή ακτινοβολία, λαμβάνοντας υπόψιν, ότι ένα ακίνητο αυτοκίνητο στον ήλιο μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ύφασμα αυτό θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε έναν χρόνο.

 

Πηγή: www.euronews.com