Υπάρχει μια παμπ που μπορείς να πληρώσεις με το παλιό σου iPhone

Μια βρετανική παμπ επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για τις μπύρες με παλιά, ανεπιθύμητη τεχνολογία.

Στο Trade-Inn στο Λονδίνο, οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάξουν φαγητό και ποτό με σχεδόν 14.000 είδη ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των παλιών iPhone, τα οποία στη συνέχεια επισκευάζονται από μια εταιρεία τεχνολογίας για μελλοντική χρήση. Αυτό συμβαίνει καθώς νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Νορβηγία που είναι σήμερα παγκόσμιος ηγέτης μέχρι το 2024.

Τα ηλεκτρικά απόβλητα (e-waste) αποτελούνται από όλες τις απορριπτόμενες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των τηλεοράσεων και των ψυγείων. Μεγάλο μέρος τους αποτεφρώνεται, οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποστέλλεται παράνομα στο εξωτερικό, συχνά με καταστροφικό κόστος για το τοπικό περιβάλλον.

Ενώ τα πιο ογκώδη πράγματα τείνουν να πετιούνται πρώτα, το μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο συσσωρεύει περίπου 20 παλιές και αχρησιμοποίητες συσκευές, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής περιβαλλοντικού ελέγχου της κυβέρνησης.

Ανά ενήλικα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά απόβλητα πρόκειται να αυξηθούν από 23,9 κιλά σε 24,5 κιλά έως το 2024, σύμφωνα με την παρακολούθηση από την Spring των εκθέσεων του Global E-Waste Monitor τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τότε, η Νορβηγία θα είναι ο δεύτερος χειρότερος παραβάτης, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες.

“Το να αφήνετε μια αχρησιμοποίητη συσκευή σε ένα συρτάρι είναι εξίσου κακό με το να την πετάτε στον κάδο”, εξηγεί ο συνιδρυτής της Spring, James Seear. “Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να επαναχρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο, βγαίνει από την κυκλοφορία και πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι νέο.

Πηγή: euronewsgreen