Φοιτητές μετατρέπουν πλαστικά απόβλητα σε χρηστικά αντικείμενα

Στο Λονδίνο, 11 φοιτητές κλωστοϋφαντουργίας από το Royal College of Art (RCA) κλήθηκαν πρόσφατα να δημιουργήσουν νέα υλικά από πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης.

Ένας φοιτητής βρήκε έναν τρόπο να διαμορφώσει διογκωμένη πολυστερίνη (το σπογγώδες, ογκώδες υλικό στο οποίο πιθανότατα η νέα οθόνη του υπολογιστή σας ήρθε σχισμένη) σε μια σκληρή επιφάνεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τοίχους. Ένας άλλος μαθητής ξετύλιξε πλαστικά δίχτυα φρούτων και τα έπλεξε σε μια στικτή, σκληρή επιφάνεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τα καθίσματα του μετρό του Λονδίνου.

Το έργο, το οποίο πήρε τη μορφή διαγωνισμού, ήταν το αποτέλεσμα μιας ετήσιας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας βιομηχανικού σχεδιασμού PriestmanGoode, με έδρα το Λονδίνο, και του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Royal College of Art στα υφάσματα. Με τίτλο Precious Waste, Single Use Plastics Re-born, η έκθεση είναι μια υπενθύμιση ότι η επόμενη γενιά σχεδιαστών μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στον πόλεμο κατά των πλαστικών μιας χρήσης και της κλιματικής αλλαγής ευρύτερα.

Bethany Voak, Expanded Polystyrene [Photo: courtesy PriestmanGoode/Royal College of Art]
Το βραβευμένο έργο της Bethany Voak επαναπροσδιορίζει τη διάρκεια ζωής και τη δυνητική χρήση του διογκωμένου πολυστυρενίου (EPS), ενός λευκού αφρώδους πλαστικού που χρησιμοποιείται κυρίως σε συσκευασίες και μονώσεις. Για να επιτύχει το εξαιρετικά υφή, σκληρό υλικό, η Voak χρησιμοποίησε ένα οργανικό μείγμα για να δημιουργήσει μια χημική αντίδραση με το πλαστικό, μετατρέποντάς το σε μια μορφοποιήσιμη σύσταση. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε φυσικές χρωστικές ουσίες όπως σκόνη παντζαριού για να βάψει τη νεοσχηματισμένη επιφάνεια. Το έργο της Voak μετατρέπει ένα ανεπιθύμητο και υποτιμημένο απόβλητο υλικό σε μια αισθητικά ευχάριστη λύση, αλλά ρίχνει επίσης φως στο σύστημα ανακύκλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα άλλο έργο, χρησιμοποίησε δίχτυα από πολυπροπυλένιο και πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται και τα δύο για τη συσκευασία φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο. Αποσύνδεσε τα δίχτυα και δημιούργησε ένα εντελώς νέο υλικό που είναι ισχυρότερο και ανθεκτικότερο λόγω της υφαντής του φύσης – με τίποτα άλλο παρά τα χέρια της και λίγη θερμότητα.

Η πρόταση εδώ είναι απλή: τα πλαστικά μιας χρήσης δεν χρειάζεται να καταλήγουν σε χωματερές. Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, βέβαια, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να παράγουν πλαστικό. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, και μέχρι να βρούμε τρόπους να ανακυκλώνουμε αυτά τα πλαστικά με τυποποιημένο τρόπο, υπάρχουν αμέτρητοι δημιουργικοί τρόποι για να τους δώσουμε μια δεύτερη ζωή.

Η έκθεση είναι μια γιορτή του ανακυκλωμένου πλαστικού στην πολύχρωμη, υφή του  και στις δυνατότητές του ως ένα βιώσιμο νέο υλικό. Από πολλές απόψεις, είναι επίσης μια επείγουσα υπενθύμιση ότι η βιομηχανία ανακύκλωσης χρειάζεται μια σημαντική αναθεώρηση.

Πηγή: fastcompany.com