Φωτογραφικά βραβεία από ένα παρόν που μας τρομάζει

Οι νικητήριες φωτογραφίες από τα φετινά βραβεία “Περιβαλλοντικός φωτογράφος της χρονιάς”, που ανακοινώθηκαν στην COP26, προέρχονται κατευθείαν από την πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.

Το κορυφαίο βραβείο για τον Περιβαλλοντικό Φωτογράφο της Χρονιάς κέρδισε ο Ισπανός φωτογράφος Antonio Aragón Renuncio για τη φωτογραφία του με τίτλο “The Rising Tide Sons”, η οποία δείχνει ένα παιδί να κοιμάται μέσα στο σπίτι του, που καταστράφηκε από την παράκτια διάβρωση στην παραλία Afiadenyigba στο Τόγκο. Η φωτογραφία ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, η οποία αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Νέος Περιβαλλοντικός Φωτογράφος της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Amaan Ali, για τη φλογερή υποβολή του, “Inferno”, που απεικονίζει ένα αγόρι να καταπολεμά επιφανειακές πυρκαγιές σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του στο Yamuna Ghat, στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Μια περιοχή όπου οι δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συχνό φαινόμενο λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.


Το βραβείο για τα Περιβάλλοντα του Μέλλοντος απονεμήθηκε στη Michele Lapini για τη στοιχειωτική φωτογραφία της με τίτλο ‘Flood’. Η φωτογραφία απεικονίζει ένα σπίτι, το οποίο βυθίστηκε από τις πλημμύρες του ποταμού Panaro στην κοιλάδα του Πό στην Ιταλία, μετά από έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού.

Ο Simone Tramonte κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Βιώσιμες Πόλεις με τη φωτογραφία του, “Net-zero transition: Φωτοβιοαντιδραστήρας”. Καθώς η Ισλανδία απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και προσπαθεί να παράγει το 100% της ηλεκτρικής και θερμικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυτός ο φωτοβιοαντιδραστήρας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας.


Το έργο “The Last Breath” του Kevin Ochieng Onyango κέρδισε το βραβείο για τη Δράση για το Κλίμα. Η εικόνα απεικονίζει ένα αγόρι να εισπνέει αέρα φιλτραρισμένο από ένα φυτό, με μια αμμοθύελλα να ετοιμάζεται στο βάθος, μια καλλιτεχνική εντύπωση των αλλαγών που έρχονται.

Η Sandipani Chattopadhyay πήρε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Νερό και Ασφάλεια με την εικόνα της, “Green Barrier”. Οι ακανόνιστες εποχές μουσώνων και η ξηρασία στην περιοχή της Δυτικής Βεγγάλης της Ινδίας έχουν προκαλέσει ανθίσεις φυκιών στον ποταμό Damodar. Οι ανθίσεις φυκιών εμποδίζουν το φως να διεισδύσει στην επιφάνεια και εμποδίζουν την απορρόφηση οξυγόνου από τους οργανισμούς που βρίσκονται από κάτω, επηρεάζοντας την ανθρώπινη υγεία και τους οικοτόπους της περιοχής.

Και τέλος, το Βραβείο Ανθεκτικότητας απονεμήθηκε στον Ashraful Islam για τη φωτογραφία του “Survive for Alive”. Απεικονίζει ένα κοπάδι προβάτων που ψάχνει για χορτάρι ανάμεσα στο ραγισμένο έδαφος.

Πηγή: Euronews