Χάλκη: Το πρώτο GR-eco island της Ελλάδας

Το νησί των Δωδεκανήσων μετατρέπεται σε νησί-πρότυπο όσον αφορά τις πρακτικές αειφορίας, τις πράσινες μετακινήσεις και τη γενικότερη προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Τα μεγάλα έργα που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση της Χάλκης σε GR-eco island έχουν ήδη δρομολογηθεί και περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η δωρεά  έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

Επιπλέον, «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, θα αναβαθμίσουν τον φωτισμό του νησιού ενώ θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

Κατά τη θερινή περίοδο το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων θα πραγματοποιείται από ένα ηλεκτρικό σκάφος – δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος. Ένα ηλιακό ηλεκτροκίνητο σκάφος, με ενσωματωμένα πάνελς φωτοβολταϊκών, που φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος, του οποίου το design έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο, ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτών των τύπων σκαφών θα δημιουργήσει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές επιχειρήσεις, στο σύνολό τους ελληνικές, τοπικές και οικογενειακές – βασισμένο στις αρχές τις κυκλικής οικονομίας.

Τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους;

Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Η μετάβαση θα οφελήσει όμως και την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μιας και πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το νησί, τελεί, και υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.

Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUOENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive. Οι εταιρείες αυτές ανέλαβαν το κόστος για την υλοποίηση των έργων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ