Χαρτογραφώντας τους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής

Eπιστήμονες χαρτογράφησαν κοραλλιογενείς υφάλους στην Καραϊβική με σκοπό να εντοπίσουν αυτούς, που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή.

Τα κοράλλια, που έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες να ξεφύγουν από την καταστροφή, βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Κούβας. Άλλες πολλά υποσχόμενες τοποθεσίες συγκεντρώνονται γύρω από τις Μπαχάμες, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουαδελούπη, την Αϊτή, την ανατολική Τζαμάικα και την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι θαύματα του ωκεανού. Αποτελούνται από εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά πλάσματα και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της IPCC, σε θερμοκρασία έως και 1,5 Κελσίου, μόνο το 10 έως 30% των κοραλλιογενών υφάλων αναμένεται να επιβιώσει. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη καταγράψει νούμερα πάνω από αυτό, οι προοπτικές επιβίωσης μειώνονται δραστικά.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε διαφορετικά κλιματικά μοντέλα και εξέτασε παράγοντες, όπως οι ζημιές από τον τυφώνα και το θερμικό στρες. Χρησιμοποιήσαν τα μοντέλα για να καθορίσουν μια λίστα με κοράλλια, που αποτελούν τις προτεραιότητες στον τομέα της προστασίας, λόγω της καλύτερης ανθεκτικότητάς, που έχουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η έρευνά τους σε συμφωνία με άλλες μελέτες, δείχνει ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν θα επιβιώσουν αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται επείγουσες μειώσεις των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου για να σωθούν τα κοράλλια για τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: BBC