Χιλή: ‘Ενα παράνομο νεκροταφείο ρούχων που μολύνει τα πάντα

Βαθιά στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, σχηματίζονται νέοι αμμόλοφοι, από απούλητα ρούχα περασμένων σεζόν από όλο τον κόσμο.

Τα ρούχα είναι συνήθως γεμάτα με τοξίνες και βαφές και δεν βιοδιασπώνται. Το αποτέλεσμα: περιβαλλοντική καταστροφή που παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα. Το εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων είναι μια εδραιωμένη επιχείρηση στη Χιλή. Οι έμποροι τα εισάγουν κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να τα μεταπωλήσουν σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όμως περισσότεροι από τους μισούς από τους 60.000 τόνους ρούχων που εισάγονται κάθε χρόνο καταλήγουν σε παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής στην έρημο, με τρομερές συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Το Aljazeera υπολόγισε ότι έως και 59.000 τόνοι ρούχων που δεν μπορούν να πουληθούν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη καταλήγουν στο λιμάνι Iquique στην ελεύθερη ζώνη Alto Hospicio στη βόρεια Χιλή κάθε χρόνο.

Αυτά είναι που προορίζονται για μεταπώληση στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο μόλις 20.000 τόνοι βρίσκουν πραγματικά το δρόμο τους στην αγορά. Ό,τι δεν πωλείται στο Σαντιάγο ή δεν μεταφέρεται λαθραία και δεν αποστέλλεται σε άλλες χώρες, παραμένει στην ελεύθερη ζώνη. Δεν είναι ευθύνη κανενός να καθαρίσει εκεί και κανείς δεν θα πληρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να απομακρυνθούν τα ρούχα.

Δυστυχώς, τα ρούχα μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπαστούν. Μερικά από αυτά ωστόσο, δεν θα το καταφέρουν ποτέ. Οι δημοτικοί χώροι υγειονομικής ταφής δεν θα δεχτούν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα λόγω των χημικών προϊόντων που περιέχονται σε αυτά, ανέφερε σε παλαιότερο άρθρο της η NY Post. Ως εκ τούτου, τελικά έως και 39.000 τόνοι απούλητων και ανεπιθύμητων ρούχων μεταφέρονται με φορτηγά στην πιο ξηρή έρημο στον κόσμο κάθε χρόνο, όπου κυριολεκτικά καλύπτουν τους αμμόλοφους σε στρώσεις πεταμένων υφασμάτων.

H γρήγορη μόδα χρησιμοποιεί μια εξωφρενική ποσότητα νερού, κάτι που φτάνει τα 7.500 λίτρα για ένα τζιν, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η ισοδύναμη ποσότητα νερού που πίνει ένας μέσος άνθρωπος για επτά χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση. Συνολικά, η UNCTAD υπολογίζει ότι η βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο, αρκετά για να ξεδιψάσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η έκθεση υπολόγισε επίσης ότι περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η παραγωγή ρούχων αντιπροσωπεύει το 8 έως 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, περισσότερο από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τις θαλάσσιες μεταφορές μαζί, ανέφερε το Insider και ο ΟΗΕ.

Τα εργοστάσια συχνά απορρίπτουν χημικές ουσίες από την παραγωγή σε τοπικές πλωτές οδούς και ποτάμια, μετατρέποντάς τες σε τοξικές και ρυπογόνες περιοχές. Ενώ, τα απούλητα ρούχα συνήθως καίγονται, θάβονται ή μεταφέρονται με φορτηγά στη Χιλή. Σε όλα αυτά τα σενάρια, οι τοξίνες που περιέχονται στα ρούχα απελευθερώνονται στον αέρα και στα υπόγεια κανάλια νερού, όπως ανέφερε το Aljazeera.

Η ανάλυση δείχνει μια συνεχή άνοδο του καταναλωτισμού. Η McKinsey υπολόγισε ότι ο μέσος καταναλωτής αγόρασε 60% περισσότερα ρούχα το 2014 από ό,τι το 2000, όπως ανέφερε το Insider. Αυτό συμφωνεί με τον διπλασιασμό της παραγωγής ρούχων μεταξύ 2004 και 2019, που διαπίστωσε το Ίδρυμα Ellen McArthur.

Πηγή: BBC