Χρηστικά έπιπλα από φυσικά υλικά προωθούν τη βιωσιμότητα

Δυο Δανοί σχεδιαστές έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στη κοινότητα του σχεδιασμού δημιουργώντας ή συχνά καλλιεργώντας, μοναδικά αντικείμενα από φυσικά υλικά.

Το terroir χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πολιτιστική και γεωλογική σχέση μεταξύ των προϊόντων και της προέλευσής τους, δίνοντας έμφαση στην κληρονομιά και τη γνώση που συνδέεται με μια πρώτη ύλη. Οι Δανοί σχεδιαστές Jonas Edvard και Nikolaj Steenfatt πήραν την ιδέα και τη μετέτρεψαν στο “terroir project”.

Ένα έργο που συνδυάζει φύκια και ανακυκλωμένο χαρτί σε ένα σκληρό, ανθεκτικό και βιώσιμο υλικό. Με τα φύκια, οι Edvard και Steenfatt δημιούργησαν δεκαεπτά λαμπτήρες και μια καρέκλα -χρησιμοποιώντας αρχετυπικά σχέδια- για να δείξουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα της πρακτικότητας των εναλλακτικών στοιχείων.

Το δίδυμο μάζεψε φύκια απευθείας από τις παραλίες της Δανίας, οι οποίες εκτείνονται σε μήκος 8000 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας. Μετά τη συλλογή των φυκιών αποξηράνθηκαν, αλέστηκαν σε σκόνη και μαγειρεύτηκαν σε μια ουσία που μοιάζει με κόλλα και χρησιμοποιεί την παχύρρευστη και συγκολλητική δράση της αλγίνης – του φυσικού πολυμερούς των καφέ φυκιών.

Τα χρώματα του υλικού καθορίζονται από τα διάφορα είδη φυκιών και κυμαίνονται από σκούρο καφέ έως ανοιχτό πράσινο. Σε συνδυασμό με ανακυκλωμένο χαρτί, τα φύκια είναι ένας λειτουργικός, φυσικός και ανανεώσιμος πόρος που μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν πράσινο κύκλο παραγωγής και διάθεσης.

Η εστίαση στη βιωσιμότητα αρχίζει επιτέλους να παίρνει την – ειλικρινά καθυστερημένη – θέση της στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τις πόλεις και τον κόσμο μας γενικότερα ή τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να χτίσουμε τον προσωπικό μας κόσμο και τα αντικείμενα που επιλέγουμε γι’ αυτόν.

Η τοποθέτηση της βιωσιμότητας ως μακροπρόθεσμης προτεραιότητας και όχι απλώς ως μιας φευγαλέας τάσης θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από το κυνήγι των εικονιδίων με τα πράσινα φύλλα στην πλαστική καρέκλα που θα χρησιμοποιήσουμε για ένα καλοκαίρι και μετά θα πετάξουμε.

Με πληροφορίες adorno.design & designboom