Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγάλο οικολογικό δίλημμα των γιορτών

Η χαρά μικρών και μεγάλων – το κλασικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο – μπορεί να μετατραπεί σε έναν οικολογικό εφιάλτη!

Οι ειδικοί εξηγούν πως τα τεχνητά δέντρα είναι τα πιο επιζήμια για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οργανισμό «The Carbon Trust», ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους δύο μέτρων, έχει ανθρακικό αποτύπωμα 40 κιλών CO2. Πρόκειται δηλαδή για ένα ποσό 10 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ενός αληθινού δέντρου.

Την ίδια στιγμή, ένα φυσικό δέντρο δύο μέτρων που έχει ρίζες, το έχουμε πάρει κοντά από την περιοχή μας και απορρίπτεται σωστά μετά την χρήση του – φυτεύεται ή καίγεται για παράδειγμα – έχει αποτύπωμα άνθρακα 3,5 κιλά CO2. Αντίθετα, 4 φορές περίπου περισσότερο φαίνεται να είναι το αποτύπωμα ενός δίμετρου φυσικού δέντρου χωρίς ρίζες, που απορρίπτεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων με το νέο έτος (16 κιλά CO2).

Επομένως, ένα τεχνητό δέντρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 10 χρόνια, προκειμένου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του να ισοσταθμίσουν με εκείνες ενός φυσικού δέντρου που αποκτήθηκε και απορρίφθηκε με υπευθυνότητα.

Η Emi Murphy, υπεύθυνη της οργάνωσης «Friends of the Earth», δίνει έμφαση στην μεταφύτευση των χριστουγεννιάτικων δέντρων σε γλάστρες, εξηγώντας πως μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα μικρό μπαλκόνι, σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και να φυτευτούν στο έδαφος, για να χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση.

Τέλος, προτείνεται ως επιλογή και η ενοικίαση δέντρων, τόσο από άλλα νοικοκυριά όσο και από τοπικά καταστήματα (π.χ. φυτώρια), ακόμα και η διακόσμηση πολυετών φυτών εσωτερικού χώρου που μπορεί να έχουμε ήδη στα σπίτια μας.

Πηγή: Indepedent