Χωρίς προστασία το 99% της συνολικής έκτασης της Μεσογείου

Μόλις το 1,27% της συνολικής έκτασης της Μεσογείου προστατεύεται αποτελεσματικά, όπως αποκάλυψε η νέα έρευνα της WWF, παρόλο που το 2010 οι Μεσογειακές χώρες -και η Ελλάδα- δεσμεύτηκαν να προστατέψουν το 10% της Μεσογείου, μέσω ενός λειτουργικού συστήματος Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Μεσογειακός πλούτος
Αν και ο όγκος της Μεσογείου ανέρχεται στο 0.8% των παγκόσμιων θαλασσών, φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό ειδών και θεωρείται παγκοσμίως, μία από τις 25 σημαντικότερες περιοχές συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Ωστόσο, οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, η ρύπανση, καθώς και η κλιματική αλλαγή, απειλούν όχι μόνο το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου, αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εγχώρια προστασία
Παρόλο που το 20,1% των θαλασσών μας, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, στην πραγματικότητα, μόνο το 3% διαθέτουν συγκεκριμένα μέτρα που ορίζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η θαλάσσια κυκλοφορία και ο τουρισμός.

Το φωτεινό παράδειγμα της Γυάρου
Στον αντίποδα του θλιβερού αυτού απολογισμού, η Γυάρος, η οποία φιλοξενεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας και μοναδικούς θαλάσσιους οικότοπους. Έχει καταφέρει να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα διαχείρισης, σχεδιασμένα από κοινού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που ίσως αποτελεί και την πιο σημαντική είδηση!

Παρά τα απογοητευτικά ποσοστά για τα οποία η WWF απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να θέσουν άμεσα πιο φιλόδοξους στόχους προστασίας, το φωτεινό παράδειγμα της Γυάρου, δείχνει το δρόμο για το 2020, χρονιά σταθμό, καθώς όλες οι χώρες μπαίνουν στην πιο σημαντική δεκαετία για την επίτευξη της παγκόσμιας ατζέντας του 2030.

Πηγή: zougla.gr