Όλοι οι δρόμοι οδηγούν…στη Γλασκώβη

Τρείς ακτιβιστές φτάνουν στο Cop26 με βιώσιμο τρόπο μέσω στεριάς, θάλασσας και τέχνης σε σπουδαία statements  για την κλιματική αλλαγή. 

Ο Έλληνας ηθοποιός, ακτιβιστής και υπερμαραθωνοδρόμος Άγης Εμμανουήλ έτρεξε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας τον Αύγουστο από την Πνύκα μεταφέροντας ένα σπουδαίο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, που γίνεται μεγαλύτερο σε κάθε χιλιόμετρο που διανύει αφού εμπλουτίζεται με τις ελπίδες και τα μηνύματα των Ευρωπαίων συμπολιτών.

Άγης Εμμανουήλ, Αθήνα-Γλασκώβη 2421 χλμ για το κλίμα

 

“Το ταξίδι με άλλαξε. Χθες στο Μάντσεστερ έφηβοι στο δρόμο με ρώτησαν τι κάνω. Τους προσκάλεσα να τρέξουν μαζί μου για λίγο, μιλήσαμε για το κλίμα. Δεν θα το είχα κάνει αυτό πριν”, δηλώνει ο ίδιος. 

Ο Γερμανός περιβαλλοντικός ακτιβιστής Arnd Drossel ξεκίνησε το ταξίσι του στις 30 Ιουλίου μέσα στο γιγαντιαίο κατασκεύασμα που μοιάζει με μπάλα χάμστερ και το οποίο έφτιαξε μαζί με τον γιο του. Τώρα πλησιάζει τελικά στη Γλασκώβη εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 με μια συλλογή περιβαλλοντικών υποσχέσεων που έχει συλλέξει από περαστικούς στη διαδρομή.

Ο ακτιβιστής Arnd Drossel

“Ήθελα να δείξω ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε όλο τον κόσμο με τις υποσχέσεις που δίνουμε στο περιβάλλον”, δήλωσε καθώς περίμενε το πλοίο στο Μπέλφαστ.

Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Ντέιβ Έρασμος, ο οποίος μαζί με πέντε συναδέλφους του πλέει από το Μπρίστολ προς τη Γλασκώβη, καταγράφοντας δείγματα ήχου από φάλαινες και άλλα θαλάσσια πλάσματα στη διαδρομή, δήλωσε: “Δεν θέλαμε απλώς να κάνουμε επαναστατικό ακτιβισμό. Δεν θέλαμε απλώς να παρακαλέσουμε. Θέλαμε να κάνουμε πραγματικά κάτι που να μεταμορφώνει τους εαυτούς μας”.

Ο Dave Erasmus και το πλήρωμά του στο δρόμο για τη Γλασκώβη

Ούτε ο Έρασμος ούτε το υπόλοιπο πλήρωμα είχαν μεγάλη εμπειρία στην ιστιοπλοΐα πριν ξεκινήσουν. Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, το Erasmus σχεδιάζει να παίξει τα δείγματα ήχου στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου, φέρνοντας τη φωνή της φύσης στη συνδιάσκεψη. 

Για τους περισσότερους που ταξιδεύουν στο Cop26 αφήνοντας ένα ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα, το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό.

Με πληροφορίες από το The Guardian