Όταν το άγχος μετατρέπεται σε οικολογικό ακτιβισμό

Η Phoebe Hanson αισθάνθηκε ανίσχυρη, μόνη και φοβισμένη όταν έμαθε για πρώτη φορά για την κλιματική αλλαγή ως έφηβη. Αντί να ενδώσει στα συναισθήματα απόγνωσης, μετέτρεψε τη δική της εμπειρία σε εργαλείο για να βοηθήσει άλλους νέους που υποφέρουν από το οικολογικό άγχος.

Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού, μια επιδημία περιβαλλοντικού άγχους μεταξύ των νέων φαίνεται να αυξάνεται.

Η Hanson πιστεύει ότι οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν εξουσία για το μέλλον τους, κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί. Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει και με ελάχιστα σημάδια ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την ακούνε, η Hanson μετέφερε το μήνυμά της από τους δρόμους και τις σχολικές πύλες στους διαδρόμους της τοπικής πολιτικής.

Μια θέση στο τραπέζι

Η Hanson έχει μεταφέρει τον ακτιβισμό της στην τοπική πολιτική και είναι μέλος του συμβουλίου της νεολαίας του Μάντσεστερ για την αλλαγή του κλίματος. Πιστεύει ότι οι νέοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν μια αλλαγή.

Χρειάζεται περισσότερη εκπροσώπηση των νέων στη χάραξη πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να δουν ότι η φωνή τους ακούγεται, όπως σχολιάζει η ίδια.

Το Συμβούλιο Νεολαίας του Μάντσεστερ για την Κλιματική Αλλαγή συμμετέχει στην ευρύτερη Σύμπραξη του Μάντσεστερ για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για μια θέση στο κορυφαίο τραπέζι, λέει ο Hanson, και όχι για μια άσκηση συμπλήρωσης κουτιών.

Ο Lewis Nelson, πρωταθλητής της νεολαίας του Μάντσεστερ για τη δράση για το κλίμα, λέει ότι οι νέοι στην πραγματικότητα διαμορφώνουν την πολιτική για το κλίμα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ακτιβιστής και υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος Νικ Χάρτλεϊ χαιρετίζει τον ακτιβισμό των νέων για το κλίμα. Λέει ότι αυξάνει τη δύναμη μιας περιβαλλοντικής ατζέντας στην κυρίαρχη πολιτική.

Ακτιβισμός και πολιτική – άσκηση παγκόσμιας πίεσης

Η απογοήτευση, ο φόβος και η αγωνία παραμένουν. Οι νέοι στην εικονική συνάντηση “MockCOP26” το 2020 κάλεσαν “κάθε χώρα [να] παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας φιλικές προς τα παιδιά”, η οποία στοχεύει άμεσα στο οικολογικό άγχος.

Ενόψει της διάσκεψης COP26 τον Νοέμβριο του 2021, η Force of Nature είναι αποφασισμένη να ακουστούν οι φωνές των νέων.

Η Force of Nature στοχεύει να φέρει τις φωνές των νέων στην COP26, συνεργαζόμενη με τους New York Times για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στο περιθώριο της διάσκεψης. Οι ακτιβιστές θα τροφοδοτήσουν τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού προγράμματος σχετικά με τη στάση του κοινού απέναντι στο κλίμα απευθείας στους αντιπροσώπους της διάσκεψης.

Θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εκδήλωση για να παρουσιάσουν τον κατάλογο των επιχειρήσεων που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι φωνές των νέων θα ακουστούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το κλίμα. Οι νέοι αποκτούν την αυτοπεποίθηση να απαιτήσουν φωνή στη χάραξη πολιτικής, όπου και ανήκουν, λέει η Hanson.

“Θα διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα νιώσουν ότι έχουν την εξουσία ως κοινότητα των φορέων αλλαγής και ότι οι επιχειρήσεις θα δώσουν χώρο σε αυτούς τους καταπληκτικούς νέους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, αναφέρει η νεαρή ακτιβίστρια.

Πηγή: https://www.euronews.com/green/2021/09/13/turning-eco-anxiety-into-action-meet-the-activist-helping-young-people-with-their-climate-