100.000 νεκρά ψάρια στις ακτές της Γαλλίας

Το δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό σκάφος στον κόσμο έριξε τη Δευτέρα πάνω από 100.000 νεκρά ψάρια στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας.

Η ομάδα εκστρατείας Sea Shepherd Franceshared αποτύπωσε συγκλονιστικές εικόνες δεκάδων χιλιάδων νεκρών ψαριών που επιπλέουν στον ωκεανό. Τα πλάνα δείχνουν ένα πυκνό στρώμα από γαλάζιο φαλαινόψαρο, ένα υποείδος του μπακαλιάρου που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για τη μαζική παραγωγή ψαροκροκέτες, ιχθυέλαιο και αλεύρι.

“Αυτό που κινηματογραφήσαμε χθες είναι ένα τεράστιο κομμάτι από αυτό που εκτιμούμε ότι είναι περίπου 100.000 ψάρια, νεκρά ψάρια, που έχουν πεταχτεί στη θάλασσα από το Margiris (σούπερ μηχανότρατα)”, λέει η επικεφαλής του Sea Shepherd France Lamya Essemlali.

Οι μηχανότρατες όπως η Margiris χρησιμοποιούν συρόμενα δίχτυα που μπορεί να ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο σε μήκος και επεξεργάζονται τα ψάρια σε εργοστάσια επί του σκάφους – μια πρακτική που επικρίνεται έντονα από τους περιβαλλοντολόγους.

Η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών θαλάσσιων πλασμάτων που αλιεύονται χωρίς πρόθεση, συμπεριλαμβανομένων απειλούμενων ειδών, και καταστρέφει τους βιότοπους στους οποίους βασίζονται.

Πώς 100.000 ψάρια “απελευθερώθηκαν ακούσια”;
Η ομάδα του αλιευτικού κλάδου PFA, η οποία εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του σκάφους, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέλαβε την ευθύνη για το “ατύχημα”.

Η PFA πρόσθεσε επίσης ότι η ρήξη “προκλήθηκε από το απροσδόκητα μεγάλο μέγεθος του ψαριού που αλιεύθηκε”. Το πλοίο μπορεί να πιάσει περίπου 250 τόνους ψαριών κάθε μέρα στα δίχτυα του, τα οποία έχουν μήκος 600 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το γαλάζιο φαλαινόψαρο είναι το είδος-στόχος της, οπότε το ψάρι που βρέθηκε δεν ήταν παρεμπίπτον αλίευμα. Προσθέτει ότι “τα χαμένα ψάρια θα αφαιρεθούν από την ποσόστωση του σκάφους” ή την ποσότητα που επιτρέπεται να αλιεύσει το αλιευτικό σκάφος.

Η Sea Shepherd France αμφιβάλλει ότι το περιστατικό ήταν ατύχημα και υποστηρίζει ότι χρειάζονται σοβαροί κανονισμοί για να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Annick Girardin χαρακτήρισε τις εικόνες των νεκρών ψαριών “σοκαριστικές” και δήλωσε ότι ζήτησε από την εθνική αρχή εποπτείας της αλιείας της χώρας να ξεκινήσει έρευνα για το ατύχημα.

Δείτε το βίντεο με όσα κατέγραψε η κάμερα:

Πηγή: euronews