2021: Μια χρονιά πιο κοντά στη βιώσιμη μόδα

Φαίνεται πως η μόδα γνώρισε ορισμένες σημαντικές νίκες φέτος όσον αφορά στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι “δυνατές” κλωστοϋφαντουργίες 

Οι εργάτες στα εργοστάσια ενδυμάτων, τα συνδικάτα και οι εργατικές οργανώσεις ασχολήθηκαν περισσότερο με την οργάνωση, κερδίζοντας έδαφος στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ένδυμα. Το Bangladesh Accord, το οποίο δημιουργήθηκε στον απόηχο της κατάρρευσης του εργοστασίου Rana Plaza το 2013, βοήθησε στον εντοπισμό 87.000 ζητημάτων ασφάλειας στα εργοστάσια ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, εξαλείφοντας στη συνέχεια το 90% από αυτά.

Το Bangladesh Accord, είναι μια ανεξάρτητη, νομική συμφωνία μεταξύ εμπορικών σημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για να εργαστούν για μια ασφαλή και υγιή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές. Το Accord καλύπτει εργοστάσια που παράγουν Έτοιμα Ενδύματα (RMG) και κατ’ επιλογή των εταιρειών που έχουν υπογράψει, οικιακά υφάσματα και υφασμάτινα και πλεκτά αξεσουάρ.

Με κίνδυνο την λήξη της συμφωνίας, κατάφερε μέσα από μία συντονισμένη καμπάνια ότι μόνο να πάρει παράταση αλλά και να επεκταθεί. Τώρα γνωστό ως Διεθνής Συμφωνία για την Υγεία και την Ασφάλεια στη Βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, η συμφωνία υπόσχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα σε άλλες χώρες, συμβάλλοντας στην προστασία ακόμη περισσότερων εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης, και μπορεί να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της για να συμπεριλάβει περαιτέρω ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Η Καλιφόρνια είδε άλλη μια μεγάλη νίκη για τους εργάτες ενδυμάτων όταν η S.B. 62 (γνωστός ως νόμος περί προστασίας εργαζομένων ένδυσης) ψηφίστηκε.Επιπλέον, μέλη του Tamil Nadu Textile and Common Labour Union κέρδισαν αποζημίωση για την οικογένεια της Jeyasre Kathiravel, μιας Dalit (όρος που περιγράφει ανθρώπους της κατώτερης τάξης της Ινδίας) εργάτριας ενδυμάτων που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε.

Περιβάλλον και ανθρώπινα δικαιώματα πρωταγωνιστούν

Τον Μάρτιο, η ΕΕ ενέκρινε την πρόταση οδηγίας  για την αντιμετώπιση του greenwashing και της απρόβλεπτης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούν τα fashion brands, που σημαίνει ότι, όταν γίνει νομοθεσία, οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο εάν προκαλέσουν ζημιά μη τηρώντας τη δέουσα επιμέλεια. Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των fashion brands, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, διασφαλίζοντας ότι αποτρέπουν την παιδική εργασία, επιτρέπουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, μεταξύ άλλων.

Λαμβάνονται επίσης μέτρα μικρότερης κλίμακας, όπως το σχέδιο της Μασαχουσέτης να προσθέσει κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στον κατάλογο των υλικών που απαγορεύεται να απορρίπτονται στην πολιτεία για να ενισχυθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να ανακτηθούν οι πόροι. Aκόμα, το Hνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διαβουλεύσεις για ένα διευρυμένο σύστημα ευθύνης παραγωγού (όπου οι παραγωγοί αναλαμβάνουν τη φυσική ή οικονομική ευθύνη για τη διάθεση των αγαθών) για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ πρόκειται να επανεξετάσει τα Green Guides (την δική τους εκδοχή τουGreen Claims Code) το επόμενο έτος.

Το ζήτημα της κυκλικότητας

Tα brands που παράγουν τόσα πολλά κομμάτια που μπορούν απλώς να τα δώσουν δωρεάν έχουν οδηγήσει περιοχές όπως η έρημος Atacama της Χιλής στο να μετατραπούν σε χωματερές μόδας. Ως απάντηση, οι εταιρείες μόδας αρχίζουν να υιοθετούν κυκλικές πρακτικές αποτρέποντας τη σπατάλη.

Φέτος, οι Nike, η Mara Hoffman, η Raeburn και η Rachel Comey εντάχθηκαν στις τάξεις των επωνυμιών που αγκαλιάζουν τη μεταπώληση τόσο μέσω των δικών τους πλατφορμών όσο και μέσω των συνεργατών τους. Φυσικά, η κυκλικότητα δεν πρέπει να ξεκινά από το τέλος της ζωής των ρούχων, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή. Για να επιτευχθεί η κυκλικότητα, απαιτείται επίσης καινοτομία υλικών, και την χρονιά που αποχαιρετίσαμε, ήταν ένα εξέχον θέμα.

Ίσως, λοιπόν, το 2021 να ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά αλλά άφησε πίσω του πολλά θετικά για το περιβάλλον και το μέλλον μας!

Πηγή: jenny