2021: Το έτος ορόσημο για την κλιματική αλλαγή

Από τη Γερμανία ως την Κίνα και μέχρι την Ελλάδα, δραματικές είναι οι εικόνες από τις σοβαρές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων εβδομάδων.

Ένα φωτογραφικό timeline που αποδεικνύει πως η κλιματική αλλαγή είναι ήδη η πραγματικότητα που βιώνουμε.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των πολεμικών συγκρούσεων έφτασε το 2020 σε ρεκόρ, καθώς 55 εκατομμύρια άνθρωποι να μετεγκαθίστανται εντός της χώρας τους. Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα των εσωτερικά εκτοπισμένων ήταν θύματα ακραίων καιρικών συνθηκών – και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί.
Οι ακραίες πλημμύρες στη βόρεια Ευρώπη έπληξαν και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τμήματα του Λονδίνου να πλημμυρίζουν από ταχέως ανερχόμενα νερά, καθώς έπεσε σχεδόν ένας μήνας βροχής σε μία μόνο ημέρα. Σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν γρήγορα και δρόμοι βυθίστηκαν. Οι ξαφνικές πλημμύρες έδειξαν ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής έρχονται τώρα πιο κοντά στο σπίτι μας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan.
Από ρεκόρ πλημμυρών επλήγησαν επίσης τμήματα της Ινδίας και της κεντρικής Κίνας, υπερφορτώνοντας φράγματα και αποχετεύσεις και πλημμυρίζοντας δρόμους. Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις.
Καθώς τα έθνη πλημμυρίζουν στη βόρεια Ευρώπη, οι νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν υποστεί πολλά κύματα καύσωνα από τις αρχές του καλοκαιριού. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 43 βαθμούς Κελσίου. Τουριστικά hot spots όπως η Ακρόπολη αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει δασικές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως τη Βόρειο Εύβοια, την Αρκαδία και τη Ρόδο.
Η πυρκαγιά Bootleg του Όρεγκον, έκαψε μια έκταση στο μέγεθος του Λος Άντζελες μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, τόσο δυνατή που κατάφερε να στείλει καπνό μέχρι τη Νέα Υόρκη. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν “σχεδόν αδύνατες” χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Μετά από χρόνια αμείλικτης ξηρασίας, περισσότεροι από 1,14 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη είναι επισιτιστικά ανασφαλείς, με ορισμένους να αναγκάζονται πλέον να τρώνε ωμό κάκτο, άγρια φύλλα και ακρίδες σε συνθήκες πείνας. Η δεινή κατάσταση στο νοτιοανατολικό αφρικανικό έθνος λέγεται ότι είναι ο πρώτος λιμός στη σύγχρονη ιστορία που προκαλείται αποκλειστικά από την κλιματική αλλαγή.
Στα νότια, η κεντρική Βραζιλία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών και περαιτέρω αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Πηγή: www.dw.com