216 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες έως το 2050

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έρευνα που διεξήχθη από το 2018 έως σήμερα, σημειώνει πως οι κυρίαρχες συνέπειες για τις μετακινήσεις των κλιματικών προσφύγων είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

 

Χωρίς άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η λειψυδρία και η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών θα μπορούσαν να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους μέχρι το 2050, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεσή της.

Η έκθεση, Groundswell 2.0, μοντελοποίησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε έξι περιοχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι “εστίες” κλιματικής μετανάστευσης θα εμφανιστούν ήδη από το 2030 και θα ενταθούν μέχρι το 2050, πλήττοντας περισσότερο τα φτωχότερα μέρη του κόσμου.

Μόνο η υποσαχάρια Αφρική θα αντιπροσωπεύει 86 εκατομμύρια από τους εσωτερικούς μετανάστες, με άλλα 19 εκατομμύρια στη Βόρεια Αφρική, έδειξε η έκθεση, ενώ 40 εκατομμύρια μετανάστες αναμένονται στη Νότια Ασία και 49 εκατομμύρια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Οι μετακινήσεις αυτές θα ασκήσουν σημαντική πίεση τόσο στις περιοχές αποστολής, όσο και στις περιοχές υποδοχής, επιβαρύνοντας τις πόλεις και τα αστικά κέντρα και θέτοντας σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά κέρδη, αναφέρει η έκθεση.

Έτσι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Οι συγκρούσεις και οι υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις, όπως αυτές που εξαπέλυσε η πανδημία COVID-19, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, δήλωσε η τράπεζα. Και ο αριθμός των κλιματικών μεταναστών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η έκθεση δεν καλύπτει τις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα μικρά νησιωτικά κράτη, ούτε τη μετανάστευση προς άλλες χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να θεωρηθούν ως επείγουσα έκκληση προς τις περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα να δράσουν τώρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την κάλυψη των αναπτυξιακών κενών και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Κάτι τέτοιο, λένε, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό αυτό της μετανάστευσης κατά 80% σε 44 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Είμαστε ήδη εγκλωβισμένοι σε ένα ορισμένο ποσοστό αύξησης της θερμοκρασίας, οπότε η κλιματική μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα”, δήλωσε η Kanta Kumari Rigaud, επικεφαλής ειδικός της τράπεζας σε θέματα περιβάλλοντος και μία από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης. “Πρέπει να μειώσουμε ή να περιορίσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου για να επιτύχουμε τον στόχο του Παρισιού, διότι αυτές οι κλιματικές επιπτώσεις θα κλιμακωθούν και θα αυξήσουν την κλίμακα της κλιματικής μετανάστευσης”.

Πηγή: www.weforum.org