2,2 χρόνια ζωής μας στερεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο κατά τουλάχιστον έξι χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

H ρύπανση της ατμόσφαιρας φαίνεται να προκαλεί περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα, τα τροχαία δυστυχήματα ή τον HIV. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση άνθρακα θεωρείται η κύρια αιτία του φαινομένου, που πλήττει σοβαρότερα την Ινδία – με τον μέσο όρο των ανθρώπων να πεθαίνουν έξι χρόνια νωρίτερα.

Στην περίπτωση της Κίνας, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά 29%, εξακολουθεί να πλήττεται σοβαρά από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ως αποτέλεσμα, ο τοξικός αέρας που ανασαίνουν οι πολίτες της μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους κατά 2,6 χρόνια.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή στην ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται ευρέως», εξηγεί ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν του πανεπιστημίου του Σικάγο. Η ερευνητική ομάδα του Γκρινστόουν ανέπτυξε ένα σύστημα μέτρησης (Air Quality Life Index – AQLI), που «μεταφράζει» τα επίπεδα ρύπανσης σε επιπτώσεις στο ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής.

Όπως σημειώνει η ομάδα, τα πρόσφατα τεκταινόμενα στον πλανήτη καταδεικνύουν ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και το πόσο το παρελθόν θα διαφέρει από το μέλλον. Ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης και, αν δεν αλλάξει αυτό δραστικά, 17 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής θα χαθούν, επισημαίνει ο Γκρινστόουν.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι ο αριθμός των κερδισμένων χρόνων ζωής, στην περίπτωση μείωσης των επιπέδων ρύπανσης κατά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα ήταν για την Ινδία 5,9 χρόνια ζωής, για το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ 5,4 ενώ για το Πακιστάν 3,9.

Πηγή: www.theguardian.com