Jane Goodall: “Η φύση θα επανέλθει”

Η παγκοσμίου φήμης ηθολόγος και ακτιβίστρια Dr. Jane Goodall μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Maryland για την προστασία του περιβάλλοντος, την ιστορία της ζωής της και την ελπίδα για το μέλλον.

“Η διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο για την άγρια ζωή”, είπε. “Αλλά και για [το] δικό μας μέλλον”.

Η Γκούντολ είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως ειδικούς στους χιμπατζήδες και είναι γνωστή για την 60ετή μελέτη της στο Εθνικό Πάρκο του ρέματος Γκόμπε στην Τανζανία, όπου έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων που μοιάζει με την ανθρώπινη, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες έβλεπαν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα.

Είναι επίσης ακτιβίστρια για τη δίκαιη μεταχείριση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ το 2002 και είναι επίτιμο μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μέλλοντος.

“Ο κόσμος είναι ένα σωστό χάος και οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιο πρόκειται να βγουν στον μεγάλο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να τους μιλήσουμε και να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι μπορούν να κάνουν για να κάνουν τη διαφορά”, δήλωσε.

Η Goodall ξεκίνησε την ομιλία της με την παιδική της ηλικία, περιγράφοντας την αγάπη της για τα ζώα που υπήρχε από τότε που θυμάται. Περιέγραψε ότι έφερνε γαιοσκώληκες στο κρεβάτι της, ότι κρυβόταν σε κοτέτσια και ότι η μητέρα της υποστήριζε ολόψυχα το πάθος της.

Η Γκούντολ, η οποία δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα προπτυχιακό πτυχίο, μάθαινε διαβάζοντας βιβλία, παρατηρώντας τα ζώα έξω και ακούγοντας ενήλικες με γνώσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζώα της Αφρικής, η Γκούντολ μετακόμισε ξανά με τους γονείς της ως ενήλικη για να μαζέψει χρήματα για να πάει στην Κένυα.

Ενώ βρισκόταν εκεί, γνωρίστηκε με τον Κενυάτη αρχαιολόγο και παλαιοντολόγο Louis Leakey. Αφού τον εντυπωσίασε με τις γνώσεις της για τα αφρικανικά ζώα, την προσέλαβε ως γραμματέα του.

Αφού την προσκάλεσε σε διάφορες εκδρομές, ο Leakey είπε στην Goodall ότι ήταν το άτομο που έψαχνε.

Η Goodall επιλέχθηκε τότε για να παρατηρήσει τους χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο Gombe Stream, στην Τανζανία, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Εκεί έκανε παρατηρήσεις που άλλαξαν την επιστήμη για πάντα και την ώθησαν στη φήμη.

“Είναι κάπως εμπνευσμένο να ακούς πόσο απλή είναι η ιστορία της”, δήλωσε ο διδακτορικός φοιτητής Φυσικής Deniz Kurdak. “Αισθάνεται … σημαντική για άλλους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν την αλλαγή να συμβεί, αλλά δεν πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν την ευκαιρία να το κάνουν”.

Από τότε που άλλαξε τον επιστημονικό κόσμο, η Γκούντολ συνέχισε να έχει αντίκτυπο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, Τοπικές φωνές, τοπικές επιλογές: The Tacare Approach to Community-Led Conservation παρουσιάζει την προσέγγιση TACARE που χρησιμοποιεί η Goodall και η ομάδα της.

Η Goodall πιστεύει ότι η αλλαγή έρχεται από τη συνεργασία με τους ανθρώπους, όχι εναντίον τους. Έτσι, η Goodall ξεκίνησε το πρόγραμμα διατήρησης και ανάπτυξης με επίκεντρο την κοινότητα TACARE, ή αλλιώς “Take Care”, το 1994.

“Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους ανήκει και ότι αυτοί καθοδηγούν τις αποφάσεις [στην κοινότητά τους]”, δήλωσε η Lilian Pintea, αντιπρόεδρος της επιστήμης διατήρησης στο Ινστιτούτο Jane Goodall.

Η Pintea παρουσίασε ένα παράδειγμα της αλλαγής που έχει καταφέρει να επιφέρει αυτή η προσέγγιση, παρουσιάζοντας ένα χωριό στην Τανζανία. Το 2005, η περιοχή είχε διαβρωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σήμερα, το δάσος εκεί έχει αναγεννηθεί σημαντικά. Ο Pintea δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του το πέτυχαν αυτό μόνο με τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Υπό το πρίσμα της αλλαγής που κατάφερε να δημιουργήσει το Ινστιτούτο Jane Goodall, η Goodall έκλεισε την ομιλία της με λόγους ελπίδας.

“Ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς, περιβαλλοντικά, κοινωνικά [και] πολιτικά”, είπε.

Το χωριό στην Τανζανία αποτέλεσε παράδειγμα για αρκετούς από τους λόγους για να διατηρήσουμε την ελπίδα παρά τα παραπάνω.

Η Goodall τόνισε τόσο τις επιστημονικές και ατομικές προόδους όσο και την ανθεκτικότητα της φύσης ως λόγους ελπίδας. Περισσότεροι επιστήμονες αναπτύσσουν έργα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν πράγματα όπως το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η υποστήριξη από αυτές τις εξελίξεις βοηθά τη μητέρα φύση να αναγεννηθεί.

“Δώστε της χρόνο και λίγη βοήθεια- η φύση θα επανέλθει”, είπε.

Η ελπίδα της Goodall για το μέλλον ενισχύθηκε επίσης από τα εξαιρετικά μυαλά των ανθρώπων. Τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες της ανθρωπότητας, ειδικά όταν το μυαλό της λειτουργεί σε αρμονία με την καρδιά της. Παράλληλα, η Goodall συζήτησε για το αδάμαστο πνεύμα των ανθρώπων. Η Goodall ανέφερε ως παραδείγματα τους μετανάστες, τα άτομα με σωματικές αναπηρίες και τους ανθρώπους που έχουν ζήσει και ζουν πολέμους. Ενώ, δήλωσε ότι από το 1991, νέοι άνθρωποι την πλησιάζουν και εκφράζουν την απελπισία τους για το μέλλον τους και το μέλλον του περιβάλλοντος. Αυτοί οι νέοι είναι ο μεγαλύτερος λόγος ελπίδας της Goodall.

Το 1991, η Goodall ίδρυσε το Roots & Shoots. Το πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία δίνει στους νέους τη δύναμη και τους πόρους να πραγματοποιήσουν θετικές αλλαγές στις κοινότητές τους. Αυτό γίνεται συχνά με τη μορφή ομαδικών σχεδίων που επικεντρώνονται στη βοήθεια του περιβάλλοντος, των ζώων και των ανθρώπων.

Η Goodall κατέληξε στη δύναμη που έχει ο καθένας να επιλέξει να κάνει τη διαφορά. Απαρίθμησε μια σειρά από πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να επηρεάσουν το περιβάλλον τους, είτε με μια ομάδα όπως το Roots & Shoots είτε μόνοι τους.

Είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε λιγότερο κρέας, να φυτεύουν δέντρα ή να μαζεύουν σκουπίδια και τόνισε την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους τα άτομα μπορούν να επιφέρουν αλλαγές και να βελτιώσουν τον κόσμο.

“Κάθε μέρα που ο καθένας από εμάς ζει τη ζωή του, μπορεί να έχει αντίκτυπο στον πλανήτη”, είπε.

Πηγή: dbknews