Μια περιβαλλοντική δράση στη Νιγηρία φροντίζει για την υδάτινη ρύπανση

Τα πλαστικά φακελάκια που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία του πόσιμου νερού στη Νιγηρία μολύνουν τις υδάτινες οδούς της χώρας και συμβάλλουν στις πλημμύρες. Αλλά ένας σχεδιαστής έχει ένα πλάνο να τα μετατρέψει σε κάτι όμορφο.

Στη Νιγηρία, κάποιος αγοράζει ένα πλαστικό φακελάκι με νερό, το πίνει και πετάει τη συσκευασία μιας χρήσης. Αυτή η συσκευασία, μεταφερόμενη από τον άνεμο και τη βροχή, θα βρεθεί σύντομα σε έναν αγωγό, με αποτέλεσμα το νερό να ξεχυλίζει μολύνοντας τα πάντα. 

Πλαστικές συσκευασίες νερού παντού

Αυτά τα φακελάκια πόσιμου νερού του μισού λίτρου, γνωστά ως “καθαρό νερό”, πωλούνται σε καταστήματα του δρόμου, σε σούπερ μάρκετ και από πωλητές στην άκρη του δρόμου. Υπολογίζεται ότι το 39% των Νιγηριανών δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, οπότε η πρόσβαση σε φθηνό, καθαρό νερό σε εύχρηστη συσκευασία είναι σημαντική.

Τα πλαστικά φακελάκια νερού πλένονται και στεγνώνονται ώστε μετά να μετατραπούν σε νέα προϊόντα.

Οι Νιγηριανοί καταναλώνουν καθημερινά 50 έως 60 εκατομμύρια φακελάκια καθαρού νερού. Αυτές οι νάιλον συσκευασίες, αποτελούν την κύρια πηγή πλαστικής ρύπανσης της χώρας.

Πάνω από 130.000 τόνοι πλαστικού βρίσκουν το δρόμο τους στα υδάτινα σώματα της Νιγηρίας κάθε χρόνο, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μεταξύ των 20 κορυφαίων συνεισφερόντων στα θαλάσσια απορρίμματα παγκοσμίως. Φέτος το καλοκαίρι το Λάγος κατέγραψε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών και η ρύπανση από πλαστικό, μαζί με την κλιματική αλλαγή, είναι ένας από τους ενόχους. 

Δίνοντας ζωή στα πλαστικά απόβλητα

Η Adejoke Lasisi είναι μια σχεδιάστρια μόδας αποφασισμένη να απαλλαγεί από κάποια από αυτά τα πλαστικά απόβλητα και να τα μετατρέψει σε κάτι όμορφο. Ως παιδί τη δεκαετία του 1990, η Lasisi γνώριζε την πρακτική της ρίψης αποβλήτων στις υδάτινες οδούς. Η Lasisi και τα αδέλφια της έπρεπε καθώς μεγάλωναν να σπρώχνουν τα απορρίμματα χρησιμοποιώντας ξύλα, και μετά το χώμα μαζευόταν μπροστά από μια επόμενη πόρτα σπιτιού ή καταστήματος.

Nήματα πλαστικών υφαίνονται μαζί με απορρίμματα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για την παραγωγή υλικών για τα νέα προϊόντα

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της για το Planet 3R (τα τρία R είναι reduce, reuse, recycle). Η βραβευμένη επιχείρηση μετατρέπει πλαστικά και υφασμάτινα απόβλητα – ιδιαίτερα συσκευασίες νερού – σε είδη μόδας, όπως τσάντες, παπούτσια, ρούχα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιχείρηση που είναι επίσης σαν στο σπίτι της στο Ibadan, μια πόλη με μακρά ιστορία στην κλωστοϋφαντουργία και την υφαντουργία.

Πλαστικά φακελάκια νερού έτοιμα για ανακύκλωση!

“Για μένα, το Planet 3R είναι το σημείο τομής μεταξύ της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, των ριζών μου και της ενδυνάμωσης”, λέει η Lasisi.

Ενώ η Planet 3R ανακυκλώνει περίπου 140 τεμάχια νάιλον καθαρού νερού ανά προϊόν, αυτό εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα 60 εκατομμύρια φακελάκια καθαρού νερού που καταναλώνουν καθημερινά οι Νιγηριανοί.

Ένα ρολό από το καινούργιο υλικό έτοιμο να μετατραπεί σε τσάντες και ρούχα

Το Planet 3R φιλοξενεί σταθερά εκπαιδευτικές συνεδρίες που διδάσκουν σε γυναίκες και παιδιά τη διαδικασία ανακύκλωσης. Η οργάνωση έχει φιλοξενήσει εκπαιδευτικές συνεδρίες σε διάφορες κοινότητες στη Νιγηρία και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Είναι οι ντόπιοι που κατανοούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και μπορούν να τα διορθώσουν, πιστεύει η Lasisi – αν έχουν τα εργαλεία για να το κάνουν. “Το κλειδί για να κάνουμε την αλλαγή βρίσκεται στις ρίζες μας”, συμπληρώνει η ίδια.

Πηγή: 5 Media