Ένας άνδρας φέρνει το ρεύμα στα χωριά του Μαλάουι

Ένας αυτοδίδακτος ηλεκτρολόγος προσφέρει στην κοινότητα ένα αγαθό που για εκατομμύρια άλλους θεωρείται δεδομένο.

Ο Colrerd Nkosi μεγάλωσε σε ένα χωριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως το μεγαλύτερο μέρος του Μαλάουι. Μετά τις σπουδές του, επέστρεψε στο χωριό του και ανέλαβε την αποστολή να κάνει τη διαφορά στην κοινότητα.

Αποφάσισε να επωφεληθεί από το ποτάμι με την ταχεία ροή που περνούσε από το σπίτι του, και βάζοντας το ποδήλατό του στο ρέμα διαπίστωσε ότι η δύναμη του νερού έστρεφε τα πεντάλ.

Αφού πειραματίστηκε, ο Colrerd χρησιμοποίησε ένα παλιό καλαμποκόφλουδο (μηχάνημα που ξεφλουδίζει τους κόκκους του καλαμποκιού) για να δημιουργήσει μια ισχυρή τουρμπίνα. Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται μέσω μεταλλικών καλωδίων που είναι απλωμένα μεταξύ των δέντρων.

Ο αυτοδίδακτος ηλεκτρολόγος δεν χρεώνει τους γείτονές του για ηλεκτρικό ρεύμα, παρά μόνο 1 ευρώ το μήνα για τα έξοδα συντήρησης.

Η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει ανάμεσα στα άλλα ότι τα παιδιά του σχολείου δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν τα μαθήματά τους υπό το φως των κεριών.

Η νέα παροχή ρεύματος έχει επίσης περιβαλλοντικό όφελος, καθώς με την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κόβουν πλέον δέντρα για την παραγωγή ξυλάνθρακα. Ο Colrerd ελπίζει να αντιγράψει το σύστημά του για τα κοντινά χωριά της περιοχής.

Μόλις το 11% των 19 εκατομμυρίων κατοίκων του Μαλάουι έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που το καθιστά μία από τις λιγότερο ηλεκτροδοτημένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους, μια ομάδα εκστρατείας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Colrerd αλλάζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων προς το καλύτερο.

Πηγή: www.euronews.com