Ένας πατέρας μάχεται την κλιματική αλλαγή για το χατίρι της κόρης του

Στις 9 Αυγούστου, η κόρη του Guillermo Fernandez γιόρτασε τα 13α γενέθλιά της. Ήταν η ίδια μέρα που η IPCC δημοσίευσε την έκθεση “κόκκινου κώδικα” για την κλιματική αλλαγή.

Αυτή ήταν η στιγμή που, όπως λέει, συνειδητοποίησε ότι το μέλλον της κόρης του θα έμοιαζε με κόλαση. Έτσι, την 1η Νοεμβρίου, ο 47χρονος πατέρας τριών παιδιών παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην πληροφορική και κάθισε στην πλατεία Κοινοβουλίου στη Βέρνη της Ελβετίας για να ξεκινήσει απεργία πείνας.

Η διαμαρτυρία του Fernandez προέτρεψε το ελβετικό κοινοβούλιο να ενημερωθεί για τα επιστημονικά δεδομένα της κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος λέει ότι ήταν έτοιμος να πεθάνει για να αρχίσουν οι πολιτικοί να παίρνουν στα σοβαρά την κρίση.

Σύντομα, εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν στη Βέρνη να υποστηρίξουν την κίνησή του, ανάμεσά τους και οι εμπειρογνώμονες της IPCC και της IPBES. Πολλοί έφεραν μαζί τους τις δικές τους ανησυχίες για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους, μοιράζοντας τη διαπίστωση ότι δεν ήταν μόνοι τους με τους φόβους τους. Άλλοι τον συνόδευσαν στην οργάνωση και του προσέφεραν έναν ζεστό χώρο για να κοιμηθεί έξω από την πλατεία Κοινοβουλίου στη Βέρνη.

Στις 29 Νοεμβρίου, 26 επιστήμονες του κλίματος από την Ελβετία, μεταξύ των οποίων και οι συντάκτες της έκθεσης “κόκκινος κώδικας”, έστειλαν επιστολή στο κοινοβούλιο με την οποία υποστήριζαν τα αιτήματα του Fernandez και προσφέρθηκαν αμέσως να οργανώσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Η νίκη του Fernandez ήρθε λίγο αργότερα όταν οι βουλευτές συμφώνησαν να ενημερωθούν από κορυφαίους επιστήμονες για τις τελευταίες έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Μετά από 39 ημέρες, είχε χάσει 20 κιλά και ολοκλήρωσε την απεργία του τρώγοντας μια μπανάνα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Στις  2 Μαΐου 2022, όλοι οι βουλευτές της Ελβετίας προσκαλούνται σε μια παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αν και κανείς τους δεν μπορεί να υποχρεωθεί να παραστεί, θα επιτρέψει στους ανθρώπους που τους εκλέγουν να δουν ποιοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη.

Τα παιδιά μας θα ζήσουν την κόλαση αν δεν κάνουμε τίποτα και ακόμη και αν κάνουμε θα είναι δύσκολο, όπως σχολιάζει ο Fernandez. Όσοι συσπειρώθηκαν γύρω από την απεργία πείνας βρίσκονται ήδη σε επαφή με πολιτικούς σε όλη την Ελβετία και τώρα θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να επιταχύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη δράση για την κλιματική κρίση.

Μετά τη μαζική υποστήριξη που είδε ο Fernandez, ελπίζει ότι οι φωνές όσων θέλουν δράση μπορούν να εκπροσωπηθούν καλύτερα σε αυτές τις συζητήσεις.

Πηγή: euronews