Ένα “δροσερό” σχολείο στους 45°C

Το σχολείο κοριτσιών Rajkumari Ratnavati δεν χρειάζεται κλιματισμό παρά τους 45 βαθμούς κελσίουτης ερήμου Thar, καθώς ο μοναδικός βιώσιμος σχεδιασμός του το διατηρεί δροσερό.

Στο Jaisalmer, στη βορειοδυτική Ινδία, μόλις το ένα τρίτο των γυναικών και των κοριτσιών ξέρει να διαβάζει και να γράφει. Το προσωπικό του σχολείου Rajkumari – το οποίο φιλοξενεί περισσότερες από 400 μαθήτριες ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και δεκαέξι ετών – ελπίζει να βελτιώσει αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο.

Χάρη στη μοναδική οβάλ κατασκευή του σχολείου μπορούν να μελετούν ήρεμα παρά τις καυτές θερμοκρασίες και τις τακτικές αμμοθύελλες. Το σχολείο σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Diana Kellogg με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η δομή των 836 τετραγωνικών μέτρων είναι βιώσιμη, καθώς και συμβολική. Ένας μεγάλος εξωτερικός τοίχος περιβάλλει την περίμετρο του σχολείου, ενώ ένας εσωτερικός τοίχος περικλείει τις αίθουσες διδασκαλίας. Στη μέση, υπάρχει μια μεγάλη οβάλ αυλή. Στόχος της σχεδίασης ήταν να παρέχει σκίαση στις μαθήτριες.

Το ελλειψοειδές σχήμα ήταν, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, ο πιο φυσικός τρόπος για να γίνει αυτό.
Το κτίριο τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, οι οποίοι λειτουργούν επίσης ως σκιαστικό στέγαστρο. Ψύχεται από ένα σύστημα γεωθερμικής ενέργειας, ενώ ο ασβεστοκονίαμα στους εσωτερικούς τοίχους διατηρεί τη μόνωση.

Τα Jalis (διάτρητα πλέγματα) προστατεύουν τους μαθητές από τις αμμοθύελλες που σφυροκοπούν την περιοχή, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού ηλιακού φωτός. Τα συστήματα συλλογής νερού συλλέγουν και ανακυκλώνουν το νερό της βροχής σε όλο το σχολείο.

Οι σχεδιαστές ήθελαν ολόκληρη η κοινότητα να επωφεληθεί από το σχολείο. Κατασκευάστηκε από ντόπιους κατασκευαστές με χρήση τοπικού ψαμμίτη και είναι το πρώτο σε ένα προγραμματισμένο συγκρότημα τριών κτιρίων.

Το κέντρο Gyann θα φιλοξενήσει το The Medha, έναν χώρο παραστάσεων και εκθέσεων τέχνης με βιβλιοθήκη και μουσείο. Τα τρία κτίρια θα περιλαμβάνουν επίσης τον Συνεταιρισμό Γυναικών, έναν χώρο εκμάθησης όπου ντόπιοι τεχνίτες θα διδάσκουν στις γυναίκες τεχνικές ύφανσης και κεντήματος.

Το έργο ανατέθηκε από την CITTA, μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην υποστήριξη της ανάπτυξης σε μερικές από τις πιο οικονομικά προβληματικές, γεωγραφικά απομακρυσμένες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες στον κόσμο.

Με πληροφορίες από euronews