Ένα ζευγάρι μεταμόρφωσε μια άγονη γη σε επίγειο παράδεισο σε 20 χρόνια

Ο  Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado και η σύζυγός του Lélia Deluiz Wanick Salgado φύτεψαν 2 εκατομμύρια δέντρα μέσα σε 20 χρόνια.

Ο Sebastião Salgado έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία στο φωτορεπορτάζ και έχει δημοσιεύσει αμέτρητα βιβλία. Πίσω στη δεκαετία του ’90, εξαντλήθηκε σωματικά και συναισθηματικά μετά την καταγραφή της φρικτής βαρβαρότητα της γενοκτονίας της Ρουάντα. Επέστρεψε στην πατρίδα του στη Βραζιλία, η οποία κάποτε ήταν καλυμμένη από πλούσια τροπικά δάση και διαπίστωσε πως πολλές περιοχές ήταν τόσο άγονες και στερημένες από άγρια ​​ζώα.

«Η γη ήταν τόσο άρρωστη, όλα είχαν καταστράφει», δήλωσε ο Salgado στην The Guardian το 2015. «Μόνο περίπου το 0,5% της γης ήταν καλυμμένο από δέντρα. Στη συνέχεια η γυναίκα μου είχε μια υπέροχη ιδέα να αναδημιουργήσουμε το δάσος. Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν χάρη στην αναγέννηση των δέντρων».

Μαζί, ο Sebastião και η Lélia ίδρυσαν το Instituto Terra. Μια μικρή οργάνωση που από το 2005 μέχρι σήμερα έχει φυτεύσει 4 εκατομμύρια φυτά. Έχει φέρει το δάσος πίσω από την ανυπαρξία . «Ίσως έχουμε μια λύση», δήλωσε ο Σαλγκάδο. «Υπάρχει μια ενιαία οντότητα που μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε οξυγόνο, το οποίο είναι το δέντρο. Πρέπει να επαναδημιουργήσουμε τα δάση. Χρειάζεται το κάθε δάσος να έχει ενδημικά δέντρα και πρέπει να συγκεντρώνονται από σπόρους της ίδιας περιοχής αλλιώς τα ζώα δεν θα επιστρέψουν», εξηγεί ο ίδιος.

Πριν την αναδάσωση
Μετά την αναδάσωση

Αφού λοιπόν έδωσαν μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσουν ότι τα φυτευμένα δένδρα θα είναι πάντα γηγενή, η περιοχή γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Η άγρια ​​φύση επέστρεψε.

Στο δάσος έχουν συνολικά επιστραφεί περίπου 172 είδη πτηνών, καθώς και 33 είδη θηλαστικών, 293 είδη φυτών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφιβίων, ένα ολόκληρο οικοσύστημα ξαναγεννήθηκε από το μηδέν.

Με πληροφορίες από το Guardian