Ένα κίνημα αλλάζει την εικόνα της Ινδίας!

Το Rajasthan Rising, ένα σπουδαίο κίνημα στην Ινδία, μάχεται εναντίων του γάμου ανηλίκων και απαιτεί δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Η Riyanka Bairwa ήταν 15 ετών όταν η οικογένειά της άρχισε να της ψάχνει σύζυγο. Η πανδημία επιτάχυνε τη διαδικασία, καθώς τα σχολεία έκλεισαν και η εργασία στέρεψε. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, οι γονείς της είχαν καταλήξει σε ένα κατάλληλο αγόρι από το χωριό τους. Παρόλες τις αντιδράσεις της οικογένειας κατόρθωσε να τους πείσει να συνεχίσει τις σπουδές της. Αυτή όμως είναι μια από τις πολύ λίγες ιστορίες με αίσιο τέλος στην Ινδία.

Priyanka Bairwa, ιδρύτρια του Rajasthan Rising. Η Bairwa ξεκίνησε με τη σύνδεση με κορίτσια στο χωριό της. Το τοπικό κίνημα έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε μια εκστρατεία σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η πανδημία έθεσε εκατομμύρια κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο και να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο. Παρατηρείται αύξηση κατά 17% στους παιδικούς γάμους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα εγκλεισμού.

Γράφοντας συνθήματα που απαιτούν δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια τουλάχιστον μέχρι τη 12η τάξη σε τοίχους σε ένα χωριό του Karauli.

Με αφορμή την δική της ιστορία, η Bairwa ξεκίνησε ένα κίνημα νεαρών γυναικών και κοριτσιών, το Rajasthan Rising, για να διεκδικήσει το δικαίωμά τους στη δωρεάν εκπαίδευση και την απελευθέρωσή τους από τους παιδικούς γάμους, την παιδική εργασία και τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Η Priyanka Bairwa πραγματοποιεί συνάντηση για τις διακρίσεις λόγω κάστας και φύλου στο χωριό της Ramathra.

Το κίνημα ξεκίνησε με μόλις 10 φίλους, αλλά πολύ σύντομα στην ομάδα ανήκαν περισσότερες από 1.200 και, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έγινε επίσημη συμμαχία, που εξαπλώθηκε περαιτέρω σε όλη την πολιτεία. Έμαθαν να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, επικοινωνώντας με αξιωματούχους της εκπαίδευσης, πολιτικούς ηγέτες και υπουργούς της πολιτείας για να επιδιώξουν συναντήσεις όπου παρουσίασαν τον στόχο τους: κάθε κορίτσι να λαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση μέχρι τα 18 έτη, μαζί με μια ελάχιστη υποτροφία στην αρχή κάθε σχολικού έτους.

Πηγή: www.theguardian.com