Ένα καφέ ίσων ευκαιριών!

Ουσιαστικό νόημα στην έννοια της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία δίνει ένα νέο καφέ-μπαρ με κωφούς σερβιτόρους στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ την παραγγελία σου θα την κάνεις στη νοηματική γλώσσα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι κωφοί ή βαρήκοοι. Μπορείς να συνεννοηθείς χρησιμοποιώντας τα χέρια σου για να δείξεις τι είναι αυτό που θέλεις από τον κατάλογο, πόση ζάχαρη επιθυμείς στον καφέ σου και ποιο μέγεθος θέλεις έχει η βαρελίσια μπύρα σου.

Σε αυτό το καφέ στη Νέα Αγορά, στην στοά Βασιλέως Ηρακλείου 35-37 της Θεσσαλονίκης εργάζονται 8 άτομα – κωφά ή βαρήκοα – από 25 έως 35 χρόνων με πολλούς απ’ αυτούς να βιώνουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία. Ο Δημήτρης Κουβρούκης, πρόερδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση», γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα και έχει για χρόνια ασχοληθεί με προγράμματα για νέους με περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν για διάφορους λόγους δυσκολίες. Με δική του πρωτοβουλία, νοικιάστηκαν 15 μαγαζιά μέσα στη συγκεκριμένη στοά, η οποία βρισκόταν στα όρια της εγκατάλειψης και ξεκίνησε η μετατροπή της σε ένα hub κοινωνικής οικονομίας και ίσων ευκαιριών.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουκουρούκης, οι εργαζόμενοι με αναπηρία της ΚΟΙΝΣΕΠ δε μπόρεσαν ποτέ να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, μεγαλώνοντας είτε σε εχθρικό και μη προσβάσιμο για την κοινότητα των κωφών περιβάλλον, είτε σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό κλοιό. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως είναι σαν οι κωφοί και βαρήκοοι να ζούσαν από πάντα σε ένα περιβάλλον covid. Αυτή η επαγγελματική ευκαιρία, όμως τους έδωσε την ευκαιρία να πατήσουν στα πόδια τους, να τα μάθουν όλα από την αρχή και να αναλάβουν την ολοκληρωτική ευθύνη για το εαυτό τους.

Ο 29χρονος Ραφαήλ όπως και ο συνάδελφος του ο 27χρονος αρτοποιός Μπερκάν από τα Πομακοχώρια, εργάζονται για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ενώ, η 32χρονη Όλγα δείχνει να αγαπάει τη δουλειά και την επαφή της με τον κόσμο που γίνεται παραγγέλνοντας με τη νοηματική και η 28χρονη Χρυσάνθη που μετακόμισε από την Πάτρα για να δουλέψει στο καφέ, έβγαλε και την καλλιτεχνική της φύση ζωγραφίζοντας τα κεπέγκια των καταστημάτων και φτιάχνοντας ένα μοναδικό, πολύχρωμο σκηνικό στην σκεπαστή πλατεία.

Στο καφέ-μπαρ εκτός από τον καφέ ή το ποτό σου μπορείς να απολαύσεις και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα ενώ στο παντοπωλείο που διαθέτει προωθούνται επίσης τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Μελλοντικά, σχεδιάζουν να υπάρξει συνεργασία και με ένα πρόγραμμα με πρώην χρήστες ναρκωτικών.

«Θέλουμε την επόμενη τριετία να μπορούμε να απασχολούμε 30 εργαζόμενους με αναπηρία και να αναπτύξουμε δράσεις στην πλατεία με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ μιλώντας για το όραμά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ