Ένα κοινωνικό πείραμα με ιδιαίτερες προεκτάσεις

Η ActionAid μοιράστηκε ένα βίντεο-κοινωνικό πείραμα με θέμα την κλιματική κρίση και συγκλονίζει.

 

Στο βίντεο που επιμελήθηκε και πραγματοποίησε η οργάνωση, ένας άστεγος άντρας καθισμένος στον δρόμο κρατάει μια καρτέλα με το εξής μήνυμα: «άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής, δε ζητάω χρήματα, ζητάω δράση για το κλίμα». Η κίνησή του πυροδοτεί μια σειρά από αντιδράσεις όπως βλέπουμε στο βίντεο με περαστικούς να τον χλευάζουν, άλλους να αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και άλλος να στέκονται φανερά προβληματισμένοι.

Αυτό το κοινωνικό πείραμα της ActionAid έχει στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για την επιτακτική ανάγκη δράσης για την κλιματική δικαιοσύνη, ιδιαιτέρως στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που ενώ συμβάλλουν ελάχιστα στην κλιματική επιβάρυνση του πλανήτη, υφίστανται τις πιο επίπονες συνέπειες.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναγκάζεται διαρκώς να εγκαταλείψει το σπίτι του και να στραφεί σε νέες άγνωστες περιοχές για να μπορέσει να προστατευθεί από την κλιματική αλλαγή. Το υποθετικό σενάριο του βίντεο δεν είναι μια απλή φανταστική ιστορία στην υπηρεσία της κοινωνικής αφύπνισης αλλά μια πραγματικότητα που επηρεάζει ήδη χιλιάδες ανθρώπους – ιδιαιτέρως από χώρες του Νότου.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιβάλλεται να αναλάβουμε δράση για κλιματική δικαιοσύνη σήμερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, η ActionAid πραγματοποιεί την  εκστρατεία «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» (#ClimateOfChange), με στόχο να ενημερώσει τους νέους και τις νέες ότι η κλιματική κρίση είναι μια κοινωνική κρίση, η οποία ενισχύει τις παγκόσμιες αδικίες. Όμως, για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν λύσεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας, η ActionAid καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για κλιματική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι, επίσης, να ενισχυθούν τα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσα από την παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται περισσότερο και να αναπτυχθεί ένα διεθνές σύστημα προστασίας για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν εξαιτίας της.

Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς την έκκληση εδώ.

Δείτε το βίντεο-κοινωνικό πείραμα:

Με πληροφορίες από την Action Aid