Ένα κορίτσι μάχεται ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων στο Νεπάλ

Στο Νεπάλ, μια ομάδα νεαρών γυναικών χρησιμοποιεί τη φωνή της για να βοηθήσει να αλλάξει ο κόσμος στον οποίο θέλει να ζήσει και να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα που τις αφορούν περισσότερο.

Τα θηλυκά παιδιά στο Νεπάλ εξακολουθούν να μην θεωρούνται προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα, όταν πρόκειται για θέματα όπως ο παιδικός γάμος, η εμπορία και η εκμετάλλευση παιδιών.
Η ακτιβίστρια για την ασφάλεια των παιδιών Neelisha Giri χωρίστηκε από τους γονείς της όταν ήταν μικρό παιδί. Η ιστορία της είχε ευτυχή κατάληξη αφού οι γονείς της τη βρήκαν μετά από μερικές ώρες στα σύνορα με την Ινδία. Η ίδια αναφέρει πως η μοίρα της θα ήταν τραγική αν είχε πέσει στα χέρια σωματεμπόρων.

Η εκπαίδευση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την καταπολέμηση των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της προκατάληψης λόγω φύλου. Η Plan International είναι μια ανεξάρτητη αναπτυξιακή και ανθρωπιστική οργάνωση που προωθεί τα δικαιώματα και την ισότητα των κοριτσιών. Η ΜΚΟ εργάζεται σκληρά στην περιοχή και συνέταξε έκθεση για την εμπορία κοριτσιών και νεαρών γυναικών στο Νεπάλ.

Το πρόγραμμα PROTECT (πρόληψη, εντοπισμός, εκπαίδευση και μετασχηματισμός) για να σταματήσει την εμπορία παιδιών και ανθρώπων στο Νεπάλ. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης κατά της εμπορίας παιδιών, η βελτίωση της διαδικασίας επαναπατρισμού και η ασφαλής υποστήριξη των επιζώντων.

Ένα chatbot που βοηθά τα θύματα εμπορίας ανθρώπων

Ένας πόρος ήταν ένα chatbot με το όνομα Maya που σχεδιάστηκε από την Plan international για να βοηθήσει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Αυτό έδωσε μια πλατφόρμα στη Neelisha για να ενεργήσει ως πρεσβευτής νεολαίας της Plan για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Η Neelisha άρχισε να χρησιμοποιεί το chatbot για να προσεγγίζει κορίτσια που χρειάζονταν βοήθεια για ορισμένα θέματα. Δεκάδες γονείς χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή υπηρεσία για να βοηθήσουν στην εύρεση των εξαφανισμένων παιδιών τους. Ήταν μια επιτυχία και οι τοπικές αρχές έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες. Η Neelisha δημιούργησε επίσης μια τοπική παιδική λέσχη βοηθώντας στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών τους. Δημιουργήθηκαν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τους κινδύνους της εμπορίας παιδιών και τη ζημιά που προκαλεί στα παιδιά.

Ως απάντηση στον ηρωισμό της, η Neelisha λαμβάνει εκατοντάδες μηνύματα έμπνευσης, υποστήριξης και ευγνωμοσύνης από τους γονείς. Στο μέλλον, η Neelisha ελπίζει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της υποστηρίζοντας παράλληλα την ευημερία των παιδιών. Τα όνειρά της είναι να συνεχίσει να εργάζεται με την Plan International και να ανοίξει περισσότερες παιδικές λέσχες στην περιοχή.

Πηγή: euronews