Ένα μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Maurizio Cattelan αποκαλύπτει το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη νέα έκθεση του Μιλάνου – 20 χρόνια μετά την τραγωδία που έζησε και ο ίδιος.

Ένα πανύψηλο μνημείο αφιερωμένο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελεί την κορύφωση  της «δραματουργίας σε τρεις πράξεις», που δημιούργησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Cattelan για τη νέα ατομική του έκθεση στο Μιλάνο, με τίτλο Breath Ghosts Blind.

Ο Cattelan είναι γνωστός για το παράλογο χιούμορ των έργων του, όπως έχουμε δει σε παραδείγματα από το παρελθόν όπως το Comedian (2019), η μπανάνα που κολλήθηκε με μονωτική ταινία σε έναν τοίχο και πουλήθηκε για 120.000 δολάρια και το America (2016), μια πλήρως λειτουργική τουαλέτα από ατόφιο χρυσό – που κλάπηκε το 2019.

Το Breath (2021) του Maurizio Cattelan, γλυπτό ενός άνδρα και ενός σκύλου από μάρμαρο Carrara.

Το Breath Ghosts Blind, όμως, είναι πολύ διαφορετικό project καθώς παρουσιάζει την ενασχόληση του καλλιτέχνη με υπαρξιακά ερωτήματα που μας αφορούν όλους, τον κύκλο της ζωής από τη γέννηση έως τον θάνατο.

Το σμήνος ταριχευμένων περιστεριών του Maurizio Cattelan, ονόματι Ghosts (2021), μια εγκατάσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1997.

Το κορυφαίο έργο της έκθεσης, το Blind, είναι ένας πύργος από μαύρη ρητίνη που διαπερνάται από τη μορφή ενός αεροπλάνου – ένα ηχηρό σχόλιο του καλλιτέχνη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης πριν από 20 χρόνια. Παρόλο που το έργο κατασκευάστηκε μόλις φέτος , είναι κάτι που σκεφτόταν για χρόνια, όπως αποκαλύπτει.

Το Blind (2021) του Cattelan στο HangarBicocca στο Μιλάνο

Ο ίδιος περιγράφει το Blind ως «Ένα έργο για τον πόνο και την κοινωνική του διάσταση, είναι εκεί για να δείξει την ευθραυστότητα μιας κοινωνίας όπου η μοναξιά και ο εγωισμός βρίσκονται σε έξαρση».

Πηγή: theartnewspaper.com