Αμφορείς 2.500 ετών από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σπουδαία ευρήματα που μας αποκαλύπτουν πολλά για το εμπόριο κατά την κλασική εποχή.

Ένα ναυάγιο της κλασικής εποχής “αναδύθηκε” από έρευνες στον βυθό που πραγματοποιήθηκαν από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα, στο πλαίσιο των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων και χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αιώνα π.Χ. Στο βυθισμένο πλοίο βρέθηκαν αμφορείς με προέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο, γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Η ολοκλήρωση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλοίου και τον όγκο του φορτίου του.

Προκειμένου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ