Αρχαίες κεφαλές Ελλήνων θεών εντυπωσιάζουν στην αρχαία πόλη των Αιζάνων

Στην Κιουτάχεια της Δυτικής Τουρκίας ανακαλύφθηκαν οι αρχαίες κεφαλές της θεάς Αφροδίτης και του θεού Διονύσου, σε μια αρχαιοελληνική περιοχή που ονομαζόταν πόλη των Αιζάνων.

Ο δρ.Gokhan Coskun, που συντόνισε την ανασκαφή, ανέφερε πως οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μία κοίτη ενός κολπίσκου. «Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών συναντήσαμε ευρήματα που μας εξέπληξαν. Αυτά ήταν τα κεφάλια μεγάλων μαρμάρινων αγαλμάτων», είπε ο δρ Coskun.

Το ένα εύρημα είναι το κεφάλι της Αφροδίτης – θεάς του έρωτα και της ομορφιάς – με ύψος 50 εκατοστά ενώ το άλλο είναι από το άγαλμα του Διονύσου, θεού του κρασιού και της άμπελου για τους αρχαίους Έλληνες, ύψους 45 εκατοστών. 

Κεφαλή του Διονύσου

«Αυτά είναι σημαντικά ευρήματα για εμάς, καθώς δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για πολύ καιρό χωρίς να χάσει τη σημασία του στη ρωμαϊκή εποχή», αναφέρει ο αρχαιολόγος.

Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης των Αιζάνων χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Πενκάλα, στη δυτική Ανατολία, περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η πόλη των Αιζάνων υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντικό πολιτικιοικονομικό κέντρο της ρωμαϊκής εποχής, που παρήκμασε όμως, γύρω στον 7ο αιώνα. Στα σωζόμενα κατάλοιπα της πόλης περιλαμβάνονται ένας καλοδιατηρημένος Ναός του Διός, ένα συγκρότημα θεάτρου-σταδίου και ένα αρχαίο κτήριο εσωτερικής αγοράς.

Κουβαλώντας μια ιστορία 5.000 ετών, οι Αιζανοί, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Κιουτάχεια, συμπεριλήφθηκε στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012.

Με πληροφορίες από Μηχανή του Χρόνου/Lifo