Γαλλία: Οι καπνοβιομηχανίες υπεύθυνες για τον καθαρισμό των αποτσίγαρων

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα αποτσίγαρα θα καλυφθεί κυρίως από τους καπνοβιομήχανους και όχι από τους φορολογούμενους.

Τα αποτσίγαρα δεν είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι ή χαρτί, αλλά κυρίως από πλαστικό, και είναι μικρά και τείνουν να περνούν απαρατήρητα, αλλά κρύβονται σχεδόν παντού. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, τα αποτσίγαρα δεν είναι ακίνδυνα. Κατασκευάζονται από οξική κυτταρίνη, ένα τεχνητό πλαστικό υλικό, και περιέχουν εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες.
Κάθε χρόνο, περίπου 23 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα απορρίπτονται ακατάλληλα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση των υδάτων και τη βλάβη της θαλάσσιας ζωής. Κάθε αποτσίγαρο μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διασπαστούν και συχνά καταλήγουν να τρώνε τα ψάρια.

Ενώ, τα φίλτρα των τσιγάρων, ή το πλαστικό μέρος των αποτσίγαρων, μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να αποικοδομηθούν πλήρως, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για πολλά περισσότερα χρόνια πέρα από τη διάρκεια ζωής του ίδιου του αποτσίγαρου. Αυτές οι παραμένουσες τοξίνες περιλαμβάνουν αρσενικό (που χρησιμοποιείται επίσης στη δηλητηρίαση αρουραίων), μόλυβδο (δηλητήριο που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών) και νικοτίνη.

Αυτές οι μικροσκοπικές τοξικές γόπες προκαλούν επίσης σημαντική βλάβη στις πηγές νερού μας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ερευνητές πεδίου να βρίσκουν αποτσίγαρα μέσα σε νεκρά θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, ψάρια και δελφίνια.

Η επιχείρηση καθαρισμού θα κοστίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός βάσει της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, ο οποίος θα συνεισφέρει 80 εκατ. ευρώ για τη συλλογή των αποτσίγαρων, τη διανομή σταχτοδοχείων και τις πρωτοβουλίες επικοινωνίας.

Εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό “οι κατασκευαστές να πληρώνουν για τα παραγόμενα απόβλητα και όχι οι φόροι μας”, η γαλλική κυβέρνηση επέμεινε ότι το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων στην τιμή των πακέτων.

Ορισμένες πόλεις στη Γαλλία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν τα αποτσίγαρα. Την άνοιξη, το Montbéliard εισήγαγε τασάκια τσέπης σε χώρους όπως καφετέριες και εστιατόρια. Εκτός από τα σταχτοδοχεία τσέπης, έχουν αναπτυχθεί ειδικά σταχτοδοχεία κωνικού σχήματος για χρήση στην παραλία, τα οποία μπορούν να στηθούν στην άμμο.

Έχουν επίσης τεθεί σε ισχύ εκπαιδευτικά δοχεία τσιγάρων, τα οποία ενθαρρύνουν τους καπνιστές να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας τα αποτσίγαρα τους σαν μάρκες ψηφοφορίας. Τα αποτσίγαρα μπορούν να απορρίπτονται χρησιμοποιώντας τη μία ή την άλλη πλευρά του κάδου, απαντώντας σε μια ερώτηση.

Κάθε χρόνο στη Γαλλία σημειώνονται 75.000 θάνατοι από το κάπνισμα, που αντιστοιχούν στο 13% των θανάτων στη Γαλλία ετησίως. Ωστόσο, ο εθνικός οργανισμός υγείας Santé Publique France σημειώνει ότι το κάπνισμα γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλές, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Πηγή: brightvibes