Γόπα Project – Ψήφισε με την γόπα σου!

Τα πρώτα αστικά σταχτοδοχεία είναι εδώ!

Το “γόπα project” έρχεται αφενός να καλύψει την απουσία δημόσιων σταχτοδοχείων στην Αθήνα, αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. Το σταχτοδοχείο μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας ενθαρρύνει τους καπνιστές να το χρησιμοποιήσουν. Κάθε σταχτοδοχείο εμφανίζει μια ερώτηση και δύο απαντήσεις και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι καπνιστές είναι να… ψηφίσουν!

Μία έξυπνη ιδέα, που μπορεί να μειώσει τα απορρίματα του τσιγάρου κατά 46%

Οι καπνιστές ψηφίζουν με τη γόπα του τσιγάρου τους, επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις. Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής. Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα, το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα.

Ουσιαστικά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές έτσι ώστε να μην πετούν το τσιγάρο τους στο δημόσιο χώρο, αλλά στον εκάστοτε ειδικό αστικό εξοπλισμό!

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι γόπες

Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Αθήνας. Οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο «συχνό» είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα, με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ είναι ένας καθημερινός κίνδυνος για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.

Ανακαλύψτε τα σταχτοδοχεία του γόπα project στο κέντρο της Αθήνας: πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Μοναστηράκι, Γκάζι.

Πηγή: Γόπα Project