Διαλογισμός και γιόγκα για τους άτακτους μαθητές

Το Δημοτικό Σχολείο Robert W. Coleman στη Βαλτιμόρη κάνει κάτι διαφορετικό όταν οι άτακτοι μαθητές φέρονται άσχημα – προσφέροντας μαθήματα διαλογισμού, ενσυνειδητότητας και γιόγκα!

Το Holistic Life Foundation (HLF) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βαλτιμόρη, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καλλιεργεί την ευεξία παιδιών και ενηλίκων σε υποβαθμισμένες κοινότητες. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την εσωτερική τους ζωή μέσω της γιόγκα, της ενσυνειδητότητας και της αυτοφροντίδας, το HLF επιδεικνύει βαθιά δέσμευση στη μάθηση, την κοινότητα και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Αντί να τιμωρεί τα παιδιά που διαταράσσουν τη συμπεριφορά τους ή να τα στέλνει στο γραφείο του διευθυντή, το δημοτικό σχολείο έχει δημιουργήσει το Mindful Moment Room. Ο χώρος δεν μοιάζει καθόλου με ένα τυπικό δωμάτιο κράτησης χωρίς χαρακτηριστικά. Αντίθετα, είναι γεμάτος με λάμπες, διακοσμητικά και βελούδινα μοβ μαξιλάρια. Τα παιδιά που δεν συμπεριφέρονται σωστά ενθαρρύνονται να καθίσουν στο δωμάτιο και να ακολουθήσουν πρακτικές όπως η αναπνοή ή ο διαλογισμός, βοηθώντας τα να ηρεμήσουν και να επανακεντρωθούν. Τους ζητείται επίσης να μιλήσουν για το τι συνέβη.

Η αίθουσα διαλογισμού δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Holistic Life Foundation, ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που τρέχει και άλλα προγράμματα. Για περισσότερα από 10 χρόνια το ίδρυμα προσφέρει το μετασχολικό πρόγραμμα Holistic Me, όπου παιδιά από την προ-Κ έως την πέμπτη τάξη εξασκούνται σε ασκήσεις ενσυνειδητότητας και γιόγκα.

Τα παιδιά βοηθούν επίσης στον καθαρισμό των τοπικών πάρκων, φτιάχνουν κήπους και επισκέπτονται κοντινά αγροκτήματα. Τα παιδιά διδάσκονται να είναι συνδιδάσκαλοι, αφήνοντάς τα να διευθύνουν τις συνεδρίες γιόγκα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα σχολείο. Πολλά σχολεία δοκιμάζουν αυτού του είδους την ολιστική σκέψη και φέρνουν απίστευτα αποτελέσματα.

Στο δημοτικό σχολείο Robert W. Coleman Elementary, υπήρξαν μηδενικές αποβολές πέρυσι και μέχρι στιγμής φέτος. Εν τω μεταξύ, το κοντινό Patterson Park High School, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης τα προγράμματα mindfulness, δήλωσε ότι τα ποσοστά των αποβολών μειώθηκαν και η προσέλευση αυξήθηκε επίσης.

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός υπάρχει με τη μία ή την άλλη μορφή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μια μελέτη, έδειξε ότι ο διαλογισμός με επίγνωση μπορεί να δώσει στους ασκούμενους στρατιώτες ένα είδος νοητικής θωράκισης ενάντια στα ενοχλητικά συναισθήματα και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια άλλη έδειξε ότι ο προσεκτικός διαλογισμός θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάρκεια της προσοχής και τη συγκέντρωση ενός ατόμου.

Πηγή: brightvibes