Ελβετία: Σκέψεις για βασικά δικαιώματα σε πρωτεύοντα θηλαστικά

Μια περιοχή στη βόρεια Ελβετία πρόκειται να ψηφίσει για το αν τα πρωτεύοντα θηλαστικά θα πρέπει να έχουν τα ίδια βασικά δικαιώματα με τα ανθρώπινα ξαδέλφια τους.

Το καντόνι Basel-Stadt θα αποφασίσει αν θα τροποποιήσει το σύνταγμά του ώστε η “ψυχική και σωματική ακεραιότητα” των πρωτευόντων να προστατεύεται από τη νομοθεσία της περιοχής. Το δημοψήφισμα προκλήθηκε από την ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων Sentience, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για να τεθεί το θέμα σε λαϊκή ψηφοφορία.

Η εταιρεία Sentience, η οποία προώθησε για πρώτη φορά την πρόταση το 2016, υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορέσουν να ψηφίσουν για τα θεμελιώδη δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας, η απόφαση θα αφορά μόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς και όχι εκείνα που διατηρούνται από “άμεσα ιδιώτες” – συμπεριλαμβανομένου των ζωολογικών κήπων.

Άλλη μια νίκη για τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την Ελβετία να ψηφίζει επίσης σε δημοψήφισμα που θα αποφασίσει αν η χώρα θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει πλήρως τις δοκιμές σε ζώα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, περισσότερα από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων.

Αλλά οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι δεσμευτικό, είναι απίθανο να περάσει, παρ’ όλα αυτά όμως η εξέταση του αιτήματος ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση των ζώων υπό νέες συνθήκες.

Πηγή: euronews