Ζοζεφίν Μπέικερ: Η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα ταφεί στο Πάνθεον

Η διάσημη καλλιτέχνιδα Josephine Baker πρόκειται να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα ταφεί στο μνημείο Panthéon στο Παρίσι, που θεωρείται μια από τις ύψιστες τιμές στη Γαλλία.

Στο Πάνθεον, το μη  θρησκευτικό μαυσωλείο του Παρισιού που φιλοξενούνται τα λείψανα διακεκριμένων Γάλλων πολιτών θα ταφεί η πρώτη μαύρη γυναίκα, η Ζοζεφίν Μπέικερ, μια γυναίκα θρύλος που έγραψε ιστορία στην καλλιτεχνική σκηνή της Γαλλίας, τόσο για το καλλιτεχνικό αλλά και για το ακτιβιστικό της έργο υπέρ των αστικών δικαιωμάτων ως μέλος της γαλλικής αντίστασης.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Μπέικερ θα ταφεί στο Πάνθεον στις 30 Νοεμβρίου, στον ιστορικό τάφο των ηρώων της Γαλλίας κάνοντας την την πρώτη μαύρη γυναίκα αλλά και μία από τις ελάχιστες ξένες προσωπικότητες που έχουν ενταφιαστεί εκεί. Η Μπέικερ θα γίνει η έκτη γυναίκα που θα ταφεί τιμητικά στο Πάνθεον ανάμεσα στη Μαρί Κιουρί, τη Ζενεβιέβ ντε Γκολ-Αντνιόζ και άλλες σπουδαίες γυναίκες της γαλλικής ιστορίας .

Η Μπέικερ έγινε γνωστή ως χορεύτρια με την εμφάνισή της αποτελούμενη από μια κοντή φούστα με χειροποίητες μπανάνες και ένα κολιέ με χάντρες, να γίνονται σύμβολο την δεκαετία του 1920. Χαρακτηρίστηκε “Black Venus”, “Black Pearl”, “Bronze Venus” και “Creole Goddess” από καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής.

Η ίδια αφού απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα, έγινε Γαλλίδα υπήκοος μετά τον γάμο της το 1937. Είναι γνωστή για την βοήθεια που παρείχε στην γαλλική αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μετά τον πόλεμο, βραβεύτηκε με το Croix de guerre από τον γαλλικό στρατό και έλαβε το αξίωμα Chevalier of the Légion d’honneur από τον αξιωματικό Σαρλ ντε Γκολ.

Η Μπέικερ έλαβε στρατιωτικές τιμές για το ρόλο της στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μαζί με άλλους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες – συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων Ρίτσαρντ Ράιτ και Τζέιμς Μπάλντουιν – η Μπέικερ είπε πει ότι βρήκε στη Γαλλία μια ελευθερία που ένιωθε ότι την αρνούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: www.bbc.com