Ένα ηχηρό μήνυμα έμφυλης ισότητας

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η κίνηση της γυναικείας Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής να φορέσει ολόσωμη φόρμα στο Τόκιο, αλλάζοντας έτσι συνήθειες χρόνων.

Η γερμανική γυναικεία Ολυμπιακή ομάδα ενόργανης γυμναστικής αποφάσισε να φορέσει ολόσωμες φόρμες αντί για τα παραδοσιακά κορμάκια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, σε μια κίνηση ορόσημο για τον αθλητισμό και το έμφυλο ζήτημα. Τα μέλη της ομάδας δήλωσαν ότι αυτή τους η κίνηση αποσκοπεί στην καταπολέμηση της σεξουαλικοποίησης του αθλήματος, αναδεικνύοντας τον σεξισμό που συνδέεται εδώ και καιρό με τις στολές στα γυναικεία αθλήματα.

Ιδιαίτερα ο χώρος της ενόργανης γυμναστικής έχει συγκλονιστεί από τη σεξουαλική κακοποίηση, κυρίως από τον πρώην γιατρό της Team USA Λάρι Νάσαρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως και 175 ετών για κακοποίηση αθλητριών επί δεκαετίες. Αν και η χρήση ολόσωμων φορμών δεν είναι ενάντια στους επίσημους κανόνες, δεν αποτελεί κοινή πρακτική.

Η Γερμανίδα Sarah Voss στα προκριματικά της δοκού γυναικών κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλλιτεχνικής Γυμναστικής, 2021. Fabrice Coffrini-AFP/Getty Images

Οι ίδιες οι αθλήτριες δηλώνουν πως η κίνησή τους αυτή έχει στόχο να θέσει ένα υγιές πρότυπο για τις νεαρές αθλήτριες ανά τον κόσμο που δεν αισθάνονται την ασφάλεια να φορέσουν ό,τι επιθυμούν. Η ατομική επιλογή για την εμφάνιση των αθλητριών, είναι σημαντική για να νιώθουν οι ίδιες άνετα στον χώρο. Η συμβολική αυτή κίνηση είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία ισότητας, ενσωμάτωσης και χώρου για τις νεαρές γυναίκες ώστε να χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως ένα μέσο ενδυνάμωσης και όχι περεταίρω καταπίεσης.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως λίγο νωρίτερα, η γυναικεία ομάδα beach handball της Νορβηγίας δέχθηκε πρόστιμο για την απόφασή της να φορέσει σορτς αντί για μπικίνι – το οποίο θέλησε να πληρώσει η γνωστή τραγουδίστρια Pink στηρίζοντας την απόφασή τους αλλά και την ελευθερία τους να αποφασίζουν οι ίδιες.

Η κίνηση των Γερμανών αθλητριών στέλνει ένα μήνυμα ιδιαίτερα στους αθλητές που μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την εικόνα του σώματός τους ή να αισθάνονται ότι η ενόργανη γυμναστική ήταν ένα άθλημα στο οποίο δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν λόγω της στολής, είναι μια κίνηση που προσφέρει πρόσβαση σε όλους.

Πηγή: time.com