Η αντίσταση της τέχνης απέναντι στη φρίκη

Σε διάφορα βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ουκρανοί καλλιτέχνες αντιστέκονται μέσω στην τέχνης τους ανάμεσα σε συντρίμμια.

Ο Ντένις Καρατσέβτσεφ, σπουδαίος Ουκρανός μουσικός παγκοσμίου φήμης, σε βίντεο που ανέβηκε στο Facebook φαίνεται παίζει σουίτα για τσέλο, του Μπαχ, καθισμένος σε έναν άδειο δρόμο στη γενέτειρά του στο Χάρκοβο, που είναι γεμάτος συντρίμμια. Πίσω του βρίσκεται το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και άλλα κτίρια με εμφανή τα σημάδια του πολέμου.

Ο μουσικός εξήγησε στην ανάρτησή του ότι θέλει να στρέψει την προσοχή στα δεινά του Χαρκόβου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν ανηλεώς οι ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, έως τις 20 Μαρτίου είχαν καταστραφεί πάνω από 600 πολυώροφα κτίρια του Χαρκόβου, ανάμεσά τους σχολεία.

«Είμαι τσελίστας και πολίτης του Χαρκόβου. Αγαπώ την ηρωική πόλη μου, που τώρα πασχίζει να επιβιώσει από τον πόλεμο. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε και να ξαναχτίσουμε την πόλη και τη χώρα μας, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ξεκινώ το πρότζεκτ μου στους δρόμους του Χαρκόβου, για να συγκεντρώσω χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια και την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Ας ενωθούμε για να ξαναζωντανέψουμε μαζί την πόλη μας!», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η Βέρα Λιτοβτσένκο, μια Ουκρανή μουσικός παίζει βιολί στους ανθρώπους που κρύβονται μαζί της σε καταφύγιο στο Χάρκοβο. Η ίδια σημειώνει:

«Ήταν μεγάλη ικανοποίηση για μένα το ότι μπορούσα να κάνω κάτι για την οικογένεια του κελαριού. Ξεχνούν τον πόλεμο για μια στιγμή και σκέφτονται κάτι άλλο». 

Την ίδια ώρα η επαγγελματίας πιανίστρια Irina Maniukina φαίνεται σε βίντεο να απομακρύνει τις στάχτες από το πιάνο της, λίγες ώρες μετά την ρίψη μιας βόμβας περίπου 10 μέτρα από το σπίτι της στα νότια του Κιέβου. Η πιανίστρια προτού εγκαταλείψει το σπίτι της καθάρισε το πιάνο της από τα συντρίμμια και έπαιξε Σοπέν.

Με πληροφορίες από τη Lifo