Η Βενετία βρήκε τον τρόπο να μειώσει τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης

Αν ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε στη Βενετία, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το παγούρι σας!

Η Βενετία ξεκίνησε φέτος μια μεγάλη εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους τουρίστες να πίνουν από τις βρύσες αντί να χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια. Το 2019, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη που έχει πληθυσμό μόλις 50.000 κατοίκων. Ανάλογα με την εποχή, ο τουρισμός ευθύνεται για το 40% της παραγωγής απορριμμάτων, λέει το δημοτικό συμβούλιο στο AFP.

Καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αρχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία, η πόλη αναζητά τρόπους για να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχουν οι ταξιδιώτες στο τοπικό περιβάλλον. Από το 2023 η Βενετία θα επιβάλει φόρο στους τουρίστες, ενώ τώρα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην αγοράζουν πολλαπλά πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Τα σιντριβάνια νερού είναι εύκολο να βρεθούν με 126 να είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη. Υπάρχει μία περίπου κάθε 100 μέτρα, λέει ο Alberto Chinellato, αρχιτέκτονας του δημοτικού συμβουλίου. Η εταιρεία διανομής νερού Veritas έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που βοηθά τους τουρίστες να εντοπίζουν τα σημεία που μπορούν να γεμίσουν τα μπουκάλια τους με νερό. Χαρτογραφεί όλες τις βρύσες στη Βενετία και ενεργοποιώντας το GPS σας, μπορείτε να βρείτε μια διαδρομή προς την πλησιέστερη.

Το Hotel Flora, ακριβώς πίσω από τη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ενθαρρύνοντας τους τουρίστες να σταματήσουν να αγοράζουν πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Ο ιδιοκτήτης Gioele Romanelli δημιούργησε τον δικό του τυπωμένο χάρτη που επισημαίνει τα σιντριβάνια στη Βενετία με μια μπλε σταγόνα νερού. Λέει ότι δίνει στους ανθρώπους μια οπτική ιδέα για το πόσο εύκολη είναι αυτή η απλή ενέργεια μείωσης των αποβλήτων.

Όταν κάνουν check in, οι επισκέπτες ενημερώνονται για την προσπάθεια μείωσης του πλαστικού και τους δίνεται ένας από αυτούς τους χάρτες. Λέει ότι οι αντιδράσεις τους είναι συχνά ενθουσιώδεις και κάποιοι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το νερό στην πόλη είναι πόσιμο.

Η πρόληψη της ρύπανσης είναι καθοριστικής σημασίας σε μια πόλη όπως η Βενετία, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: euronews