Η Γιαπωνέζα που στράφηκε εξ΄ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια

Η 62χρονη κάτοικος του Τόκιο που δεν έχει πληρώσει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και 10 χρόνια.

Η Chikako δεν έχει τηλεόραση, φούρνο, πλυντήριο ρούχων ή κλιματισμό. Οι μόνες ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτει τροφοδοτούνται από τέσσερις ηλιακούς συλλέκτες, τοποθετημένους στο μπαλκόνι της.

Η ίδια εξηγεί πως αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής, “Ξεκίνησα αυτόν τον τρόπο ζωής εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της Ανατολικής Ιαπωνίας το 2011. Λίγο μετά τον σεισμό, υπήρξαν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος μερικές φορές εδώ, οπότε ξαφνικά κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα και ένιωσα ότι έπρεπε να έχω προετοιμάσει τη δική μου ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, έστησα ένα ηλιακό πάνελ”.

Από τότε η Chikako έχει αυξήσει τη συλλογή της από ηλιακούς συλλέκτες. Τα πάνελ παράγουν κατά μέσο όρο 1.000 βατ σε μια ηλιόλουστη μέρα, τροφοδοτώντας τις ηλεκτρικές συσκευές και τον φωτισμό της για μερικές ημέρες. Όταν υπάρχει λιγότερος ήλιος, η Chikako οδηγεί ένα ποδήλατο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια το πρωί για 10 λεπτά, το οποίο παράγει περίπου 10 Watt ηλεκτρικής ενέργειας. Λέει ότι αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει μια λάμπα για τρεις ώρες.

Η Chikako Fujii, γνωστή στο διαδίκτυο ως “solar joshi” (ηλιακό κορίτσι), ποζάρει με ένα ηλιακό πάνελ που εγκατέστησε στο σπίτι της, στο δυτικό Τόκιο, για να παράγει μόνη της ηλεκτρική ενέργεια.

Μία ακόμα καθοριστική αλλαγή στον τρόπο ζωής της Chikako ήταν η απόφαση να μαγειρεύει το φαγητό της χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ήλιου. Τις ηλιόλουστες ημέρες, μια φέτα ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί σε περίπου μία ώρα και για ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου θα χρειαστούν περίπου μιάμιση ώρα.

“Τις ηλιόλουστες ημέρες, μια φέτα ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί σε περίπου μία ώρα και για ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα”, λέει.

Η Chikako βγάζει τα προς το ζην ως καλλιτέχνης βαφής υφασμάτων και χρησιμοποιεί μια ραπτομηχανή με ποδομοχλό για τα έργα της. Αν και η Chikako λέει ότι επιλέγει μόνο δραστηριότητες που της αρέσουν και μπορεί να τις κάνει με βιώσιμο τρόπο, ο τρόπος ζωής της ομολογουμένως δεν είναι εύκολος. Καθώς η κλιματική κρίση ανεβάζει τις θερμοκρασίες και φέρνει ακραίους καύσωνες, η Chikako δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθει χωρίς κλιματισμό ή παγωμένα τρόφιμα και ποτά. Πρόσφατα αγόρασε ένα μικρό ψυγείο το οποίο τροφοδοτεί με ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες της.

Λόγω της ηλικίας της και της καυτής καλοκαιρινής ζέστης, έχει σκεφτεί να εγκαταλείψει τον οικολογικό τρόπο ζωής της. Ακόμη όμως και αν επανασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο, λέει ότι θα συνεχίσει να μαγειρεύει ακόμα και με ηλιακή ενέργεια.

“Το φαγητό που μαγειρεύεται στον ήλιο είναι πεντανόστιμο και δεν καταναλώνει αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν χτυπήσει μια φυσική καταστροφή. Θέλω να συνεχίσω το ηλιακό μαγείρεμα και να αναπτύξω δεξιότητες”, προσθέτει.

Πηγή: euronews