Η άγνωστη επιστήμονας που μίλησε πρώτη για την κλιματική αλλαγή το 1856

Η Eunice Newton Foote είναι η πρώτη επιστήμονας που όχι μόνο πρόβλεψε την κλιματική αλλαγή, αλλά και κατάλαβε ότι η κοινωνία δε θα έδινε βήμα στις συναδέλφους της για δεκαετίες.

Παρ’ όλο που η έρευνά της Eunice Newton Foote δημοσιεύθηκε δύο φορές, το American Journal of Science and Arts της αφιέρωσε μόλις μιάμιση σελίδα εκείνη τη χρονιά και μία περίληψη την επόμενη. Σημασία δε δόθηκε στο περιεχόμενό της, αλλά στο ότι ασχολήθηκε με την επιστήμη «μία δεσποινίδα», όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε. Μάλιστα, η πρώτη πρόταση της δημοσίευσης ήταν «Κάποιοι όχι μόνο διασκέδασαν, αλλά εξέφρασαν την κακόβουλη ιδέα ότι οι γυναίκες δεν έχουν αρκετά δυνατό μυαλό για επιστημονική έρευνα». Την επαίνεσαν τόσο που ήταν ταυτόχρονα γυναίκα και έξυπνη, που στο τέλος χάθηκε η σημασία της ανακάλυψής της.

Εκείνη τη χρονιά μάλιστα δεν της επέτρεψαν καν να παρουσιάσει το έργο της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας μίλησε για εκείνη, ο Joseph Henry, πρώτος γραμματέας του Ινστιτούτου Smithsonian.

Τα πειράματά της θεωρούνται πρόδρομοι αυτών που ολοκλήρωσε το 1859 ο John Tyndall. Έχοντας τα κονδύλια και το προνόμιο του φύλου του, εκείνος κατάφερε να προχωρήσει την έρευνά του ένα βήμα πιο πέρα κι απέδειξε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία απορροφούν θερμότητα που εκλύεται από την επιφάνεια της Γης, όχι τις ακτίνες του Ήλιου και την επιστρέφουν στον πλανήτη. Φυσικά, δεν ανέφερε ποτέ το όνομά της.