Η γυναίκα που οδήγησε τη Δανία να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων κατά 25% μέσα σε 5 χρόνια

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος σπαταλά το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγει. Η Δανία σπαταλά 700.000 τόνους τροφίμων κάθε χρόνο. 55 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα στο τραπέζι τους, αλλά η ήπειρος εξακολουθεί να σπαταλά 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως!…

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Δανία κατάφερε να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων κατά 25%, ποσοστό καθόλου τυχαίο καθώς η χώρα έχει περισσότερες πρωτοβουλίες για τη σπατάλη τροφίμων από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη!

Όπως κάθε ιστορικό κίνημα, υπάρχει ένας παθιασμένος ηγέτης που φέρνει τα φλέγοντα ζητήματα στην πρώτη γραμμή. Η Selina Juul δεν είναι πολιτικός αλλά ηγείται της επανάστασης των απορριμμάτων τροφίμων στη Δανία!

Σε ηλικία 13 ετών ήρθε από τη Ρωσία, μια χώρα με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, κατάρρευση υποδομών και με την πτώση του κομμουνισμού, όπου κανείς δεν ήταν σίγουρος αν θα υπήρχε φαγητό στο τραπέζι. Αυτός ήταν και ο λόγος που αντιλήφθηκε τόσο έντονες διαφορές σε ότι αφορά την διαχείριση των τροφίμων και τη σπατάλη τους.

Απλές ιδέες που λειτουργούν!
Η Selina, αρχικά δημιούργησε το Stop Spild Af Mad -στα Αγγλικά Stop Wasting Food-, ως ομάδα στο Facebook το 2008. Έκτοτε, η φήμη της έφθασε στις αίθουσες συνεδριάσεων των σούπερ μάρκετ, μέχρι το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στη συνέχεια, είχε την ιδέα το ‘τσαντάκι του σκύλου’ που χρησιμοποιούμε για να παίρνουμε σπίτι το φαγητό που περίσσεψε στα εστιατόρια, να το μετονομάσει σε «τσάντα με λιχουδιές» και να διανείμει 80.000 από αυτές, σε όλη τη χώρα! Την διαδικασία αυτή κατάφερε επίσης να την βάλει και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το Rema 1000, η μεγαλύτερη αλυσίδα οικονομικών σούπερ μάρκετ της Δανίας, αντικατέστησε όλες τις εκπτώσεις μεγάλων ποσοτήτων, με εκπτώσεις μεμονωμένων ειδών μετά από συζήτηση με την Selina. Το αποτέλεσμα; Πρώτα, ένας μεμονωμένος λιανοπωλητής μπορεί να σπαταλούσε περίπου 100 μπανάνες την ημέρα. Τώρα, ένας παντοπώλης, δήλωσε ότι η αλλαγή πολιτικής μείωσε τα απορρίμματα μπανάνας κατά 90%, αφού έβαλαν την ταμπέλα που γράφει: “διάλεξέ με είμαι μόνος”.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτούμε ότι ίσως είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε τη διαφορά, ας θυμηθούμε την αλλαγή που έφερε η Selina!

Πηγή: globalcitizen.com