Η εκπαίδευση των κοριτσιών στο έλεος των Ταλιμπάν

Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι φοβούνται την αντιστροφή της δύσκολα κερδισμένης προόδου, καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής ζητούν να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή νομιμότητα

Το μοναδικό οικοτροφείο για κορίτσια στο Αφγανιστάν έχει μεταφερθεί προσωρινά στη Ρουάντα, δήλωσε η συνιδρύτριά του, λίγες ημέρες αφότου ένα βίντεο που την δείχνει να καίει τα αρχεία της τάξης της κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Shabana Basij-Rasikh, η οποία διέφυγε από την Καμπούλ με 250 μαθήτριες και προσωπικό, κάλεσε τον κόσμο να “μην αποστρέψει τα μάτια του” από τα εκατομμύρια κορίτσια που έμειναν πίσω.

Μια άλλη δασκάλα, η Pashtana Durrani, εκτελεστική διευθύντρια του Learn Afghanistan, η οποία τώρα κρύβεται, ορκίστηκε ότι “θα δημιουργήσει έναν στρατό, όπως ακριβώς έκαναν οι Ταλιμπάν – μόνο που ο δικός μου θα αποτελείται από μορφωμένες αποφασισμένες Αφγανές γυναίκες”.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως πιο μετριοπαθής από ό,τι πριν από 20 χρόνια, υποσχόμενη πως δε θα εμποδίσουν τις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται στα πλαίσια πάντα της σαρία. Οι αναφορές όμως για γυναίκες που στέλνονται στο σπίτι τους από τις δουλειές τους και από τα πανεπιστήμια εντείνουν τους φόβους ότι η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική.

Οι επικεφαλής της βοήθειας κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της εξωτερικής βοήθειας που διαθέτει για να σταματήσει την ανατροπή των δύο δεκαετιών σκληρά κερδισμένων προόδων στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Όταν οι Ταλιμπάν κατείχαν για τελευταία φορά την εξουσία το 2001, μόνο το 12% περίπου των κοριτσιών ηλικίας δημοτικού φοιτούσαν σε κάποιο σχολείο, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε περίπου 50%, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Το 2020, το 39% (3,7 εκατομμύρια) των 9,5 εκατομμυρίων παιδιών που φοιτούσαν σε σχολεία ήταν κορίτσια.

Πηγή: www.theguardian.com