Η εξεγερμένη τέχνη της Κινσάσα

Κούκλες που βρέθηκαν σε σκουπιδότοπους, εξαρτήματα ραδιοφώνου και πεταμένες σαγιονάρες είναι μεταξύ των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σουρεαλιστικών κοστουμιών από μια συλλογικότητα της Κινσάσα που αναδεικνύει πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα!

Η κολεκτίβα Ndaku Ya La Vie Est Belle, είναι μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου της Κινσάσα που μετατρέπουν τα σώματά τους σε ζωντανά γλυπτά. Η κολεκτίβα έχει βρει στέγη στη συνοικία Matonge,. Περίπου 20 καλλιτέχνες μετατρέπουν σκουπίδια σε παράξενα έργα τέχνης που τα φοράς! Χρησιμοποιώντας τα κοστούμια τους ως πολιτικό σχόλιο, το έργο τους υπογραμμίζει επίσης την απελπιστική ανάγκη για ανακύκλωση σε μια πόλη που ξεχειλίζει από σκουπίδια και πλαστικό.

Ο Patrick Kitete φοράει σαγιονάρες που βρέθηκαν στους δρόμους της Κινσάσα.

Παρά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, οι καλλιτέχνες λένε ότι συχνά αγνοούνται από τους κατοίκους της πόλης ή απορρίπτονται ως εκκεντρικοί.

Ο καλλιτέχνης Pape Noir σε ένα έργο που δημιουργήθηκε από σωλήνες.

Αυτόν τον Αύγουστο, οι καλλιτέχνες βγήκαν στους δρόμους της Κινσάσα για το KinAct, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας. Εκτός από τις παραστάσεις δρόμου, το φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια για να εισάγει τα παιδιά σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως το θέατρο, η γλυπτική, η ζωγραφική και η ποίηση. Η εικόνα τους είναι εντυπωσιακοί και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν γίνονται ακόμα πιο ισχυρά.

Ο καλλιτέχνης με τη στολή του Robot Annonce, φτιαγμένη από σπασμένα κομμάτια ραδιοφώνου.

Πηγή: www.theguardian.com