Η ιστορία του 13χρονου πρόσφυγα που διδάσκει ελληνικά μέσω Facebook

«Μου αρέσει ο ήχος των ελληνικών λέξεων, τις μαθαίνω πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Sabri Madi και γίνεται το παράδειγμα προς μίμηση των τελευταίων ημερών. Ο 13χρονος Sabri πέρυσι τον Δεκέμβριο μαζί με την 41χρονη μητέρα του και την 11χρονη μικρότερη αδερφή του, πέρασαν από την Τουρκία στη Λέρο με μια βάρκα.

Ο πατέρας του αγνοείται από το 2011 στη Γάζα. Οι απειλές που δέχονταν για τη ζωή τους, τους ανάγκασαν να καταφύγει στην Ευρώπη. Αφού κατάφερε η οικογένεια να μαζέψει κάποια χρήματα, αποφασίστηκε η μητέρα και τα δύο μικρότερα παιδιά μόνο να ταξιδέψουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Έτσι, ο 13χρονος Παλαιστίνιος ξεκίνησε άμεσα μαθήματα στο LEDU, το κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης στη Λέρο, και λάτρεψε κατευθείαν την ελληνική γλώσσα και τη γραμματική της.

H σελίδα του Sabri
Ο Sabri αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκτά από τα καθημερινά του μαθήματα. Ο μικρός Sabri δημιούργησε τη σελίδα «Learn Greek». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, χρειάζεται να προσπαθήσουν να μάθουν τη γλώσσα, να έρθουν προετοιμασμένοι και εκείνος είναι αποφασισμένος να τους βοηθήσει.

Τα μαθήματά του όμως δεν περιορίζονται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά οι πρόσφυγες επίσης μαθαίνουν αγγλικά, μαθηματικά και πληροφορική, ενώ ο Sabri επίσης συμμετέχει ενεργά στις εικαστικές δράσεις και στα αθλήματα!

Κάθε νέα λέξη, κανόνας της γραμματικής ή ελληνική έκφραση που του κινεί το ενδιαφέρον ανεβαίνει στη σελίδα του στο Facebook. Επιπλέον, μεταφράζει τη σημασία τους στα αραβικά, αλλά βοηθά τους ακόλουθούς του να μάθουν επίσης τη σωστή προφορά, γράφοντάς την στα αραβικά.

Η Ύπατη Αρμοστεία βοήθησε πρόσφατα τον Sabri, την αδελφή και τη μητέρα του να μεταφερθούν σε διαμέρισμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος ESTIA.

Πηγή: EnnalaktikiDrasi