Η Λάρισα τιμά σπουδαίος καλλιτέχνες με έναν ιδιαίτερο τρόπο

Η ελληνική πόλη τιμά μεγάλους καλλιτέχνες με τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μια πνοή τέχνης στους δρόμους της Λάρισας δίνουν τα τελευταία χρόνια διάφοροι καλλιτέχνες τιμώντας σπουδαίους ανθρώπους της παγκόσμιας και εγχώριας τέχνης.

Τάκης Τλούπας (1920-2003)

Η τοιχογραφία του Τάκη Τλούπα στη Λάρισα

Στην πόλη της Λάρισας αποκαλύφθηκε μια τοιχογραφία ως φόρος τιμής στον Τάκη Τλούπα, τον σπουδαίο Λαρισαίο φωτογράφο. Η τοιχογραφία κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του 4ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Το εικαστικό αποτέλεσμα παραπέμπει στην κλασική φιγούρα του Τλούπα πάνω στη βέσπα του και προέρχεται από ένα ταξίδι του στη Γαλλία το 1953 όπου επισκέφθηκε τον αδελφό του, τον διάσημο γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα, που ζούσε εκεί.

Ο Τάκης Τλούπας στη Γαλλία, 1953

Ένιο Μορικόνε (1928-2020)

Οι καλλιτέχνες μπροστά από την τοιχογραφία για τον Ένιο Μαρικόνε στη Λάρισα

Στη μνήμη του εμβληματικού συνθέτη Ένιο Μορικόνε αφιερώνεται η τοιχογραφία που κοσμεί την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Λάρισα με το θέμα να είναι εμπνευσμένο από την αγαπημένη ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε «Nuovo Cinema Paradiso» («Σινεμά ο Παράδεισος»). Η τοιχογραφία είναι αφιερωμένη στη σύζυγο του Ένιο Μορικόνε, Μαρία Τράβια Μορικόνε και στον σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη PUPET.

 

Αγήνωρ Αστεριάδης (1898-1977)

Η τοιχογραφία εμπνευσμένη από το έργο του Αστεριάδη είναι μια αναφορά στη πόλη του, τη Λάρισα

Η τελευταία τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε φέρει τον τίτλο «Σύνθεσις -‘21» (Πόλις) και είναι αφιερωμένη στον Αγήνορα Αστεριάδη και στο έργο του. Η τοιχογραφία κοσμεί τον τοίχο της πολυκατοικίας στην οδό Ανθίμου Γαζή 37 στη Λάρισα. Με σχεδιαστική καθοδήγηση από τον εμβληματικό πίνακα του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1977), «Πολιτεία» (Λάρισα), του 1969, ο πίνακας αποτελεί μία πρωτότυπη δημιουργία του ζωγράφου, μία φαντασιακά σχηματοποιημένη απεικόνιση της Λάρισας, που περιγράφει την πόλη του με το ξεχωριστό προσωπικό του ιδίωμα σε μία εκδοχή με πολλές οπτικές.

Αγήνωρ Αστεριάδης (1898-1977), «Πολιτεία» (Λάρισα), 1969

Πηγή: Με πληροφορίες από Athens Voice και Καθημερινή