Η μέρα που πέθανε η μουσική στο Αφγανιστάν

Η γυναικεία ορχήστρα-συμβολο, Zohra, σιώπησε υπό τις διαταγές των Ταλιμπάν.

Η εμβληματική ορχήστρα του Αφγανιστάν, που ονομάστηκε Zohra από την περσική θεά της μουσικής, αποτελούνταν κυρίως από κορίτσια και γυναίκες από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ ηλικίας μεταξύ 13 και 20 ετών.

Ιδρύθηκε το 2014 και έγινε παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας που πολλοί Αφγανοί άρχισαν να απολαμβάνουν στα 20 χρόνια από την τελευταία κυριαρχία των Ταλιμπάν, παρά την εχθρότητα και τις απειλές που συνέχισε να αντιμετωπίζει από ορισμένους στη βαθιά συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Φορώντας φωτεινά κόκκινα χιτζάμπ και παίζοντας ένα μείγμα παραδοσιακής αφγανικής μουσικής και δυτικών κλασικών με τοπικά όργανα όπως το ραμπάμπ που μοιάζει με κιθάρα, το συγκρότημα έχει παίξει από την Όπερα του Σίδνεϊ μέχρι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Από την στιγμή που οι Ταλιμπάν προήλαυσαν στη χώρα, ένοπλοι φρουρούν το κλειστό Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Αφγανιστάν (ANIM), όπου κάποτε εξασκούνταν το συγκρότημα, ενώ σε ορισμένα μέρη της χώρας το κίνημα διέταξε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να σταματήσουν να παίζουν μουσική.

“Ποτέ δεν περιμέναμε ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει στην πέτρινη εποχή”, δήλωσε ο ιδρυτής του ANIM Αχμάντ Σαρμάστ, προσθέτοντας ότι η ορχήστρα Zohra εκπροσωπούσε την ελευθερία και τη γυναικεία χειραφέτηση στο Αφγανιστάν και τα μέλη της χρησίμευαν ως “πολιτιστικοί διπλωμάτες”.

Τα κορίτσια που συμμετείχαν στην ομάδα αλλά και μέλη από άλλες ορχήστρες φοβούνται για τη ζωή τους και κρύβονται.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια 20 ετών μιας κυβέρνησης στην Καμπούλ που υποστηριζόταν από τη Δύση, η οποία ανεχόταν μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες από ό,τι οι Ταλιμπάν, υπήρχε αντίσταση στην ιδέα μιας ορχήστρας μόνο με γυναίκες.

Τα μέλη της ορχήστρας Zohra έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το γεγονός ότι έπρεπε να κρύψουν τη μουσική τους από συντηρητικές οικογένειες και ότι δέχθηκαν λεκτική βία και απειλήθηκαν με ξυλοδαρμό, ενώ αντιρρήσεις υπήρχαν ακόμη και μεταξύ των νεαρών Αφγανών που θα περίμενε κανείς να έχουν πιο προοδευτικές ιδέες.

Πηγή: www.reuters.com