Η Μικρή Αμάλ μοιράζεται την ιστορία χιλιάδων ασυνόδευτων προσφύγων

Μια γιγαντιαία μαριονέτα θα ταξιδέψει από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στο Μάντσεστερ, σε μια συγκινητική θεατρική παράσταση αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο.

Ένα εννιάχρονο κορίτσι ξεκινάει από τα σύνορα της Συρίας, διασχίζει την Τουρκία για να περάσει στην Ελλάδα και από τη χώρα μας να συνεχίσει στην Ευρώπη, διανύοντας 8,000 χιλιόμετρα για να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Στόχος της είναι να βρει τη μητέρα της που έφυγε να φέρει φαγητό και δεν επέστρεψε ποτέ. Θέλει όμως να επιστρέψει και στο σχολείο, να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Αυτή είναι η ιστορία της Αμάλ, μια κούκλας 3,5 μέτρων που έχει τη μορφή ασυνόδευτης προσφυγοπούλας και θέλει να πει μ’ αυτόν τον τρόπο την κοινή ιστορία χιλιάδων νεαρών προσφύγων.

Αεροφωτογραφία του καταυλισμού προσφύγων στο Καλαάι, 2016.

Η αρχική ιδέα γεννήθηκε στον καταυλισμό του Καλάι, πριν από 6 χρόνια. Δυο Βρετανοί μετά την εμπειρία τους στον καταυλισμό, ανέβασαν μια θεατρική παράσταση με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και στην Αμερική, με κεντρικό πρόσωπο  τη μικρή Αμάλ, την οποία αποφάσισαν να μετατρέψουν σε κούκλα και να τη βάλουν να διασχίσει την Ευρώπη μεταδίδοντας ένα σπουδαίο μήνυμα. Η Αμάλ είναι σχεδιασμένη να την κινούν τρεις άνθρωποι και παρόλο που δεν έχει φωνή μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της κίνησης ακόμα και να ανοιγοκλείσει τα μάτια της.

Ο κουκλοπαίχτης Girum Bekele με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Amir Nizar Zuabi.

Το ταξίδι

Στην Ελλάδα θα φθάσει μέσω της Τουρκίας στις 7 Αυγούστου με πρώτο σταθμό τη Χίο και από ΄κει θα συνεχίσει στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Ελευσίνα και τέλος στην Αθήνα. Βασικός σκοπός του project είναι η εμπλοκή της κάθε κοινότητας μέσω δράσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που θα δημιουργήσουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σταθμό.

Η μικρή Amal κάνει μια δοκιμαστική βόλτα στο South Bank του Λονδίνου.

Στην Αθήνα, την πρώτη της στάση σε μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη, θα της δοθεί συμβολικά ο μίτος της Αριάδνης, ώστε να μη χάσει ποτέ τον δρόμο της. Ενώ, στον Πειραιά θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκεί που κάποτε φιλοξενήθηκαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Επόμενος σταθμός της το Μπάρι, της Ιταλίας. Συνολικά η Αμάλ θα περάσει από 65 πόλεις μέχρι να φτάσει στο προορισμό της, το Μάντσεστερ.

Η μικρή Amal περπατάει στο πεδίο Shangri-La στο Glastonbury.

Η Αμάλ θα ενώσει 250 φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινοτικές και καλλιτεχνικές ομάδες κατά μήκος μιας από τις πιο πολυσύχναστες προσφυγικές διαδρομές στον κόσμο. Θα είναι το πρώτο προσφυγόπουλο που δε θα βρει κλειστά σύνορα αλλά ένα μεγάλο πάρτι να την υποδέχεται σε κάθε στάση της διαδρομής της.

Πηγή: Με πληροφορίες από theguardian, the hindu, dw