Η μικρή Αρεζού ταξιδεύει με υποτροφία για τη Βοστόνη

Για τις ΗΠΑ και το Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία, ετοιμάζει τις αποσκευές της η Αρεζού, η 12χρονη Αφγανή πρόσφυγας από τη Λέσβο.

Η Αρεζού ήταν μόλις έξι χρονών όταν αναγκάστηκε με την οικογένειά της να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Αφγανιστάν, για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Αν και η εκπαίδευσή της διακόπηκε η διδασκαλία της συνεχίστηκε από τους ίδιους τους γονείς της. Η οικογένεια έφτασε στη Λέσβο το 2019 όπου διέμεινε αρχικά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, και έπειτα σε διαμέρισμα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η μητέρα της μικρής Αρεζού – σύμβουλος εκπαίδευσης η ίδια με πολυετή πείρα στο Αφγανιστάν –  ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απογοητεύτηκα όταν συνειδητοποίησα ότι τα ελληνικά σχολεία δεν δέχονται εύκολα πρόσφυγες και αναρωτιόμουν τι θα γίνει με τα παιδιά μου». Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως η Αρεζού κατάφερε να εγγραφεί σε δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης, όπου πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τη φιλομάθειά της.

Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες στη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία, η μητέρα της έστειλε μια επιστολή σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, ζητώντας πληροφορίες για τις δυνατότητες φοίτησης της κόρης της σε άλλες χώρες. Λίγο καιρό μετά, έλαβε απάντηση από την αμερικανική πρεσβεία με μία λίστα σχολείων, στα οποία θα μπορούσε να κάνει αίτηση. Έπειτα από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη, η Αρεζού έγινε δεκτή στο Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης και έλαβε υποτροφία για πέντε χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής της.

Η 12χρονη μαθήτρια από το Αφγανιστάν Αρεζού, με τη μητέρα της και τη μικρή της αδελφή στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόλις το 34% των παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας στον κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το International School of Boston είναι ένα δίγλωσσο (αγγλικά-γαλλικά) μη κερδοσκοπικό σχολείο με 530 μαθητές από περισσότερες από 43 χώρες. Η Αρεζού γνωρίζει ήδη πέντε γλώσσες (Φαρσί, Νταρί, Ελληνικά, Τουρκικά και Αγγλικά).

Το μεγάλο όνειρο της Αρεζού είναι να γίνει γιατρός, για να μπορεί να βοηθάει τους ανθρώπους, και στη συνέχεια να φτιάξει ένα νοσοκομείο, «όπου θα παρέχεται δωρεάν περίθαλψη», όπως λέει η ίδια. Στη Βοστόνη θα φιλοξενηθεί από μια οικογένεια, με την οποία οι γονείς της Αρεζού γνωρίστηκαν με τη βοήθεια του σχολείου. Η μητέρα της εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι ότι η Αρεζού θα φύγει, όμως αναγνωρίζει ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνη, «η πόρτα είναι ανοιχτή για το μέλλον της», λέει χαρακτηριστικά, και ελπίζει τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει και η μικρότερη κόρη της.

Η συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τη μικρή Αρεζού, αναφέρθηκε στο χαρισματικό αυτό παιδί που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τόσο για την Πολιτεία όσο για όλους όσους είναι σε δύσκολη θέση.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αγκαλιάζει τη μικρή Αρεζού, τη 12χρονη μαθήτρια από το Αφγανιστάν που πήρε υποτροφία για τη Βοστόνη, αφήνοντας πίσω της τη Μόρια και τη Λέσβο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μπορούν να δουν ότι υπάρχει φως. H γλώσσα και η παιδεία είναι ο δρόμος για την ένταξη, για την ενσωμάτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κα Σακελλαροπούλου επεσήμανε ακόμη ότι μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη της Arezu είχε και η οικογένειά της, και ιδιαίτερα η μητέρα της, που της εμφύσησε την αγάπη για τη γνώση.

Από τη μεριά της η Αρεζού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ξεπέρασε ερχόμενη στη χώρα μας, έχοντας σημαντική βοήθεια από τους δασκάλους της, όπως τόνισε η ίδια.

Η μικρή Αρεζού, η 12χρονη μαθήτρια από το Αφγανιστάν που έζησε στη Μόρια και φεύγει με υποτροφία για τη Βοστόνη των ΗΠΑ, συνάντησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Όταν μια πόρτα είναι κλειστή πρέπει να την ανοίξουμε μαζί, όπως το έκαναν οι γονείς μου, στη συνέχεια οι δάσκαλοί μου και μετά οι Έλληνες, έτσι ώστε η πόρτα άνοιξε και για μένα», συμπλήρωσε και δήλωσε έτοιμη να ταξιδέψει στη Βοστόνη και να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους και καινούργιους τόπους.

Πηγή: Με πληροφορίες από την Athens Voice και τη Lifo

https://www.lifo.gr/now/greece/lesbos-i-istoria-tis-12hronis-prosfygopoylas-poy-pire-ypotrofia-gia-ti-bostoni

https://www.athensvoice.gr/greece/729462-i-katerina-sakellaropoyloy-synantise-ti-mikri-arezoy-eikones