Η μόδα έρχεται να μας προβληματίσει με τη μορφή της τέχνης

Το μουσείο μόδας της Αμβέρσας (MoMu), γιορτάζει την επαναλειτουργία του, με μια δημόσια εγκατάσταση και μια καμπάνια που αφορά τη μόδα και το πόσο συνειδητά καταναλώνουμε και ξοδεύουμε.

Ο Βάλτερ Βαν Μπέιρεντονκ, ένας από τους πιο διάσημους Βέλγους σχεδιαστές μόδας και επικεφαλής του τμήματος μόδας της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, σε συνεργασία με τους σπουδαστές της Ακαδημίας κλήθηκαν να σχεδιάσουν πρωτότυπα ρούχα που να ταιριάζουν με μια εγκατάσταση από μεγάλες και μικρές σφαίρες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί έξω από το μουσείο μόδας της Αμβέρσας (MoMu).

Οι σχεδιαστές βρήκαν τον πιο πρωτότυπο τρόπο να εφαρμόσουν την ιδέα ενός ρούχου πάνω σε ένα έργο τέχνης. Τα πρωτότυπα ρούχα τους, που ταιριάζουν με τις σφαίρες της εγκατάστασης, μπορεί να τα δει κάποιος με τη σάρωση ενός κωδικού QR , με τις σφαίρες ντυμένες με την «τελευταία λέξη» της μόδας κατά παραγγελία.

Η ομάδα επέλεξε έναν διαδραστικό τρόπο με την ελπίδα ότι όλοι θα ενθαρρυνθούν να βγάλουν selfies με την πόλη ως φόντο με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για ένα πολύ προσβάσιμο έργο, που θα προσελκύσει τόσο ανθρώπους της μόδας, όσο και τυχαίους περαστικούς, όπως λένε τα μέλη της ομάδας.

Στόχος της καμπάνιας είναι να προβληματίσει σχετικά με τη βιωσιμότητα στη μόδα, αναφερόμενη μ’ αυτόν τον τρόπο στα χιλιάδες ρούχα που καταλήγουν να συσσωρεύονται αφόρετα. Η καμπάνια μας καλεί να ντύσουμε τον εαυτό μας σκεπτόμενοι τον χαρακτήρα μας και όχι μόνο τις διάφορες τάσεις.

Πηγή: www.designboom.com